Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Moldovenii din Italia: Condiții obligatorii pentru a înscrie copilul la școală

CC0 / / Flag of Italy
Flag of Italy - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Toți copiii din Italia au dreptul sa frecventeze cursurile școlilor italiene, până la împlinirea vârstei de 18 ani, indiferent care este situația legală a aflării lor în țară.

CHIȘINĂU, 13 iul – Sputnik. Părinții trebuie să aducă certificatul de naștere, foaia matricolă și foaia de vaccinuri, iar copiii sunt înscriși automat la școală.

Grădiniță - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru moldovenii din Italia – Cum înscrieți copilul la grădiniță

Potrivit portalului www.stiridiaspora.ro, înscrierea la școală în Italia este un drept constituțional, chiar dacă părinții nu au reședință și nu au loc de muncă.

Actul care atestă vaccinările obligatorii trebuie să fie tradus în limba italiană. Dacă minorul nu este vaccinat și familia declară că nu vrea să-l vaccineze, școala comunică situația către dispensarul competent.

Lipsa vaccinării nu poate împiedica însă înscrierea la școală, pentru care părintele mai completează o cerere stabilită de instituția de învățământ.

Înscrierile pot fi făcute în orice moment al anului școlar, conform informațiilor de la Oficiul pentru Migrația Forței de Muncă, însă părinții mai trebuie să știe că nu toate școlile au suficiente locuri.

Pentru a-și putea înscrie copiii la o anumită instituție de învățământ, părinții trebuie să se intereseze înainte de începerea anului școlar dacă există această posibilitate și să depună cererea de înscriere din timp.

Grădiniță creșă - Sputnik Moldova
Important pentru moldovenii din Germania – Cum înscrieți copilul la grădiniță

Pentru integrarea copiilor nou veniți, școlile asigură ore suplimentare de limba italiană și diverse activități care să-i ajute să se acomodeze.

De asemenea, elevii care nu sunt înscriși în registrul de evidență a populației sau care au o poziție nereglementată, dar sunt înscriși în sistemul de învățământ, pot obține diplomele de absolvire a cursurilor de studiu pentru școli de orice ordin și grad.

Înscrierea la școală nu garantează însă, regularizarea prezenței pe teritoriul italian, nici pentru minor, nici pentru părinți.

Fluxul de știri
0