Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Diana Josu-Braniște: Străinătatea e tentantă, dar dragostea față de țară e mai puternică

© Sputnik / OsmatescoDiana Josu Braniște
Diana Josu Braniște - Sputnik Moldova
Abonare
Diana Josu-Braniște a dezvăluit, în cadrul emisiunii ”Probă la MicroScop”, ce o leagă de satul de baștină Cigârleni și Republica Moldova.

Diana Josu-Braniște este jurnalistă și directorul casei de Cultură din satul Cigârleni, raionul Ialoveni. În această localitate s-a născut și a crescut, iar după absolvirea universității a revenit aici pentru a face lucruri frumoase pentru consăteni. Refuză să plece în străinătate, pentru o viață mai îndestulată, deoarece își iubește satul și țara.

”Am multe propuneri bune de muncă peste hotare. Dar atâta timp cât voi putea fi utilă pentru localnicii din Cigârleni, voi rămâne aici. Nu este ușor, dar aici mă simt om, peste hotare însă îmi voi pierde identitatea. În plus, aici sunt părinții mei, familia mea, cum aș putea să-i părăsesc, de dragul banilor”, a declarat ea în cadrul unui interviu pentru Sputnik

Datorită Dianei Josu-Braniște satul Cigârleni a reînviat. Deja de două decenii, organizează aici diverse activități culturale, promovând valorile poporului nostru și tradițiile frumoase ale cigârlenilor. Evenimentul care a unit localnicii și a dus faima satului în toată țara este ”Festivalul Plăcintelor”. În prezent, multă lume cunoaște că cele mai gustoase plăcinte și sarmale sunt gătite la Cigârleni.

”Acum zece ani mulți nu știau despre existența satului Cigârleni, deși se află la o distanță de doar 40 de km de Chișinău. Mă durea acest fapt, deoarece este o localitate cu tradiții frumoase, situat într-o zonă pitorească. Mi-am propus atunci să promovez imaginea satului meu, prin intermediul bucatelor tradiționale, și anume plăcintele, care sunt nemaipomenit de gustoase la Cigârleni. Așa a luat naștere Festivalul Plăcintelor, la care participă gospodine și gospodari din mai multe sate din raionul Ialoveni”, spune Diana Josu-Braniște.

În viața culturală a satului Cigârleni, Diana Josu-Braniște a fost implicată încă din adolescență. A organizat mai multe concerte și a înființat ansamblul folcloric ”Floare de Salcâm”, care activează până în prezent. În școală se întâmpla la fel –  Diana ținea pulsul tuturor evenimentelor școlare. 

”Eram o echipă de elevi din clasele a VII-a și a VIII-a. Împreună am organizat diverse concursuri, am fondat un ziar al școlii, unde publicam poeziile elevilor și articolele despre activitățile noastre”.

Despre Diana Josu-Braniște se spune că este îndrăgostită de oameni. Unii o asociază cu un soare, datorită optimismului ei molipsitor.

”Iubesc mult oamenii, altfel nu aș putea activa în domeniul culturii. Oamenii simt când ești fals și te evită. Suportul consătenilor îmi oferă energie și putere ca să fac lucruri frumoase”, a spus jurnalista.

În concluzie, ce putem învăța de la Diana Josu-Braniște? Cu siguranță, să ne iubim țara și să contribuim, zi de zi, la bunăstarea ei. Nu trebuie să dăm vina pe stat pentru problemele comune. Statul suntem noi și de acțiunile sau inacțiunile noastre depinde prezentul și viitorul Republicii Moldova.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0