Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Procurorul general a demisionat – vezi cine îi ia locul: Ce propun deputații

Abonare
Deputații din Blocul politic ACUM au înregistrat o inițiativă legislativă prin care propun ca președintele țării să desemneze un procuror general interimar în cazul în care intervine vacanța funcției, la propunerea CSP. Proiectul urmează să fie votat în două lecturi săptămâna viitoare.

Președintele țării va desemna prin decret prezidențial un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea unui nou procuror general Un proiect de lege în acest sens a fost înregistrat în Parlament de deputații ACUM Sergiu Litvinenco și Igor Grosu.

Deputatul Litvinenco spune că proiectul respectiv a fost elaborat deoarece în legislație există la ora actuală un vid juridic în ceea ce privește modul de asigurare a interimatului funcției de procuror general.

”În cazul intervenției vacanței funcției de procuror general, președintele Republicii Moldova, la propunerea Consiliului Superior al Procurorilor, va desemna un procuror general interimar până la organizarea concursului și numirea, urmare a acestuia, a procurorului general prin decret prezidențial. Intervenirea vacanței funcției de procuror general reprezintă o situație deosebită care necesită soluții prompte și operative care să asigure continuitatea activității Procuraturii”, a declarat Sergiu Litvinenco.

Proiectul conține și o interpretare a textului ”în ultimele șase luni nu a deținut calitatea de membru al CSP”. Astfel, deputații propun ca prin acest text să se înțeleagă inclusiv persoana care a exercitat interimatul funcției de procuror general, indiferent de faptul dacă a participat sau nu la ședințele CSP sau dacă a participat la procesul de adoptare a actelor CSP.

Fluxul de știri
0