Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Partidele din Moldova, obligate să facă asta până la 15 iulie - detalii

© Sputnik / Miroslav RotariЦИК CEC
ЦИК CEC - Sputnik Moldova
Abonare
15 iulie, este termenul limită de prezentare la CEC a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor pentru semestrul I al anului în curs.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Comisia Electorală Centrală (CEC) amintește că termenul limită de prezentare a rapoartelor privind gestiunea financiară a partidelor, pentru semestrul întâi al acestui an, este data de 15 iulie.

Raportarea va fi efectuată conform modelelor de documente din anexele Regulamentului privind finanțarea activității partidelor politice. Ulterior, acestea vor fi făcute publice, fiind plasate la rubrica “Rapoarte financiare” pe pagina oficială a Comisiei www.cec.md.

Până astăzi, 12 iulie, la CEC au fost prezentate doar 11 rapoarte financiare.

Bancnote cu nominalul de 100 lei moldovenești - Sputnik Moldova
Moldovenii muncesc pentru a întreține partidele politice din țară

Potrivit Legii privind partidele politice, acestea au dreptul să primească anual finanţare din bugetul de stat prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. Regulamentul privind finanțarea partidelor politice, inclusiv metodologia de calcul, este aprobat de către CEC. Cuantumul alocaţiilor pentru acest scop se aprobă în legea bugetară anuală, cota procentuală constituind nu mai mult de 0,2 la sută din veniturile bugetului de stat, cu excepţia veniturilor cu destinaţie specială prevăzute de legislaţie, şi se distribuie după cum urmează:

    a) 40% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile parlamentare;

    b) 40% – partidelor politice proporțional cu performanțele obținute în alegerile locale generale;

    c) 10% – partidelor politice care respectă cota de cel puțin 40% de candidați femei din numărul total al candidaților înaintați în toate circumscripțiile uninominale în alegerile parlamentare. Această majorare se va stabili din suma alocată pentru anul bugetar respectivului partid;

    d) 5% – partidelor politice proporțional cu numărul de femei alese efectiv în funcția de deputat în Parlament pe circumscripții uninominale;

    e) 5% – partidelor politice proporțional cu numărul de tineri aleși efectiv în cadrul alegerilor parlamentare și al celor locale generale.

În cazul blocurilor electorale, alocaţia se va împărţi conform înţelegerii prealabile între membrii blocului electoral sau, în lipsa unei înţelegeri, conform numărului de mandate obţinute de fiecare componentă.

Alocaţiile din bugetul de stat se transferă, lunar, pe conturile partidelor politice, prin intermediul Comisiei Electorale Centrale. În cazul pierderii sau suspendării a dreptului la finanţare din bugetul de stat, transferul sumelor respective încetează din luna imediat următoare lunii în care a fost pierdut sau suspendat acest drept.

Fluxul de știri
0