Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Merită să cumpărăm mașini ecologice – Iată ce spune un expert auto

© Sputnik / Miroslav RotariIlie Toma
Ilie Toma - Sputnik Moldova
Abonare
Mașină ecologică sau obișnuită, ce este mai rentabil? Aflați de la expertul auto Ilie Toma.
Merită să cumpărăm mașini ecologice – Iată ce spune un expert auto

Mașinile electrice sunt mai scumpe decât cele tradiționale. Și atunci, de ce ar merita să le cumpărăm? Expertul auto Ilie Toma a explicat avantajele în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

O mașină ecologică nouă costă, cel puțin, 20 de mii de euro. La mâna a doua poate fi cumpărată și cu opt mii de euro. În schimb, pentru a o întreține sunt suficiente câteva sute de lei, lunar.

”Un coleg și-a luat o mașină ecologică, pe care o alimentează de acasă. Energia electrică utilizată îl costă, lunar, aproximativ 500-600 de lei. Totodată, nu mai are nevoie să cumpere ulei, plăcuțele de frână le schimbă foarte rar, deoarece aici vorbim despre o altă tehnologie. Anterior, cheltuia pentru combustibil și întreținerea mașinii câteva mii de lei, în fiecare lună”, a povestit Ilie Toma.

Există două posibilități de alimentare a mașinii electrice. Pentru comoditate, putem monta o priză pentru încărcarea bateriei în curtea casei sau blocului. Însă dacă ne propunem să economisim bani, mergem la o stație publică.

”Prețul unei prize pentru alimentarea mașinii electrice variază între 700 și 1000 de euro. Dispozitivul poate fi instalat în garajele sau parcările din curțile blocurilor. De asemenea, există posibilitatea de a încărca gratuit bateria automobilului în stațiile publice. Este avantajos, deoarece, în acest caz, nu cheltuim bani. Trebuie doar să ne programăm eficient timpul, că să nu rămânem cu bateria descărcată”, a relatat Ilie Toma.

Până în prezent, cu suportul PNUD, au fost instalate 12 stații publice de alimentare cu energie electrică a mașinilor ecologice. Altele 20 vor fi create până la finele anului 2019.

În Republica Moldova sunt peste 200 de mașini ecologice. În ultimele 12 luni, numărul acestora a crescut de patru ori. Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”, de la expertul auto Ilie Toma și Simion Berzoi, coordonatorul Proiectului ”Orașe Verzi Durabile”, implementat de PNUD Moldova.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0