Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Câți bani se pierd din cauza ambuteiajelor

© Sputnik / Miroslav RotariАвтомобильная пробка
Автомобильная пробка - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul IDIS „Viitorul” Veaceslav Ioniță a dezvăluit la radio Sputnik Moldova de ce în Moldova sunt cele mai scumpe parcări și care sunt prejudiciile cauzate de ambuteiajele din traficul rutier.

CHIȘINĂU, 12 iul – Sputnik. Pentru mulți posesori de automobile, parcarea în centrul Chișinăului devine deseori o problemă extrem de complicată. Locuri de parcare nu există pentru toți doritorii, oamenii își lasă mașinile chiar pe carosabil, reducând astfel spațiul rezervat pentru circulație, din care cauză apar ambuteiajele, iar odată cu ele și pierderile financiare.

Automobil, parcare, Chişinău - Sputnik Moldova
Societate
Important pentru conducătorii auto – Noile reguli pentru „parcarea pe trotuare”

Potrivit calculelor efectuate de IDIS „Viitorul”, din cauza ambuteiajelor, într-o oră pe un kilometru de drum se produc pierderi de 10 mii de lei. Economistul Veaceslav Ioniță susține că asta se întâmplă deoarece pe cele mai aglomerate artere din Capitală, de exemplu pe strada Bănulescu-Bodoni, din cele trei benzi de circulație, este liberă doar una, restul fiind blocate de mașinile parcate.

„Știați că construcția unui metru pătrat de drum asfaltat costă de zeci de ori mai scump decât a unui metru pătrat de parcare? De ce? Fiindcă în ultimul caz ai așternut niște lespezi și parcarea este gata. În schimb, pentru a construi un metru pătrat de carosabil, sunt necesare cu totul alte cheltuieli”, a spus Ioniță .

Rezultă că în Moldova, unde automobilele sunt parcate în fond pe carosabil, parcările sunt cele mai scumpe. Aceasta ar fi prima concluzie care se impune din situația dată. A doua concluzie rezidă în faptul că, atâta timp cât aceste „parcări” vor fi accesibile, nimeni nu va fi interesat să construiască locuri de parcare specializate.

Fluxul de știri
0