Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Proiectul ”Chișinău Arena”, construit cu abateri grave: Ce spune premierul

Abonare
Premierul Maia Sandu a vorbit în debutul ședinței de astăzi despre neregulile comise la construcția ”Chișinău Arena”.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Premierul Maia Sandu a vorbit în debutul ședinței de astăzi a Guvernului despre neregulile comise la construcția ”Chișinău Arena”. Potrivit oficialului, nu este clar cum s-a făcut estimarea costului pentru construcția clădirii. Maia Sandu mai spune că, la prima vedere, ar fi vorba de o escrocherie.

”Nu ne este clar cum s-a făcut estimarea costului. Pentru ca nu s-a găsit niciun document justificativ.  Suma de 43 de milioane de euro evaluată pentru acest proiect s-a luat din pod. Nu s-au găsit până acum documente justificative pentru a clarifica cum s-a ajuns la această sumă”, a declarat Maia Sandu în debutul ședinței Guvernului.

Inaugurarea șantierului „Chișinău Arena” - Sputnik Moldova
Societate
Construcția complexului "Chișinău Arena", lansată oficial: Ce așteptări au autoritățile

Premierul crede că pentru construcția ”Chișinău Arena” au fost cheltuiți mai puțini bani, decât sunt indicați în acte.  

”Pe parcurs s-au mai schimbat lucrurile și acum costul acestui proiect este 44,5 milioane de euro. Riscurile în acest caz sunt că costurile ar putea fi mai mici decât ceea ce cheltuie statul Republica Moldova pentru acest proiect”, a precizat Maia Sandu

O altă problemă este spațiul oferit pentru construcție, suprafața acestuia fiind de câteva ori mai mare decât spațiul pe care îl ocupă în realitate.

”În continuare nu este clar de ce trebuia să se ofere 69,2 hectare de teren pentru acest proiect în situația în care construcția ocupă doar 10 hectare. Întrebarea este ce este cu celelalte hectare”, a precizat Sandu.

Potrivit premierului, scheme de corupție asemănătoare au fost identificate și în cazul magazinelor Duty free. Astfel, în perioada 2015- 2019 au fost importate mărfuri în valoare de circa 2,8 miliarde de lei, 75% dintre care au fost mărfuri importate în mod ilicit.

Amintim că proiectul ”Chișinău Arena” a fost anunțat și prezentat pentru prima dată de la tribuna PDM, de către ex-vicepreședintele partidului Andrian Candu.

Fluxul de știri
0