Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Ignatiev, despre evacuarea trupelor Federației Ruse din regiunea transnistreană

© Sputnik / Irina LeahovaVitali Ignatiev
Vitali Ignatiev - Sputnik Moldova
Abonare
Autoritățile de la Tiraspol nu vor pune în discuție evacuarea trupelor Federației Ruse înainte de reglementarea definitivă a conflictului, susține MAE al regiunii.

CHIȘINĂU, 10 iul – Sputnik. Responsabilul de relațiile externe al Transnistriei, Vitali Ignatiev, a declarat că, până la momentul în care va fi reglementat definitiv conflictul transnistrean, autoritățile regiunii nu intenționează să discute problema retragerii trupelor ruse și a reformării misiunii de menținere a păcii. 

„Misiunea de menținere a păcii rămâne de neclintit și se va desfășura în formatul în care și-a demonstrat eficiența, până când nu vom ajunge la reglementarea definitivă, atotcuprinzătoare, echitabilă a conflictului”, a spus Ignatiev la un post de televiziune local.

Potrivit lui Ignatiev, până la acel moment, „la orice nivel al procesului de reglementare, nu vor fi examinate, nici discutate niciun fel de intenții privind misiunea de menținere a păcii, de evacuare a unor trupe și așa mai departe”.

Armata Transnistriei - Sputnik Moldova
Politică
Un nou suflu al formatului „5+2”: Negocierile ar putea fi reluate în septembrie

Pe teritoriul nerecunoscutei regiuni se află un grup operativ al trupelor ruse, care este succesorul Armatei a 14-a, care, după destrămarea URSS, a trecut sub jurisdicția Rusiei. În 1 august 1995 această armată a fost reorganizată în grup operativ. Sarcinile principale ale acestuia sunt misiunea de menținere a păcii și protejarea depozitelor cu muniții.

În anul curent se împlinesc 27 de ani de la începutul operațiunii de menținere a păcii în Transnistria. Pacea din zonă este asigurată de 402 militari ruși, 492 observatori militari transnistreni, 355 din partea Chișinăului și zece observatori din partea Ucrainei. Grupul operativ își exercită misiunea de menținere a păcii la 15 posturi staționare și puncte de trecere amplasate în sectoarele-cheie ale zonei de securitate.

Fluxul de știri
0