Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ac de cojoc pentru judecătorii și procurorii corupți. Ce propune un fost acuzator

© Sputnik / OsmatescoPavel Midrigan
Pavel Midrigan - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul procuror Pavel Midrigan spune cum ar putea fi responsabilizați judecătorii și procurorii corupți.
Ac de cojoc pentru judecătorii și procurorii corupți. Ce propune un fost acuzator

Moldova ar trebui să preia exemplul Georgiei, dacă vrea să „curețe” instituțiile de drept de corupți și neprofesioniști. Declarația aparține fostului procuror Pavel Midrigan. Avocatul sugerează că atât timp cât judecătorii, procurorii și polițiștii vor ști că nu sunt trași la răspundere pentru greșelile lor, țara noastră nu va înregistra progrese la acest capitol.

”Moldovenii nu sunt primii care au descoperit corupție. Avem exemplul Georgiei și nu numai ... Ce s-a făcut în Georgia, într-o bună zi au fost eliberați toți din funcții. Toți absolut, de la ministru și până la ultimul. S-au creat comisii din care au făcut parte și reprezentanți ai societății civile, comisii care au făcut reangajările. Respectiv, fiecare în parte a fost cercetat – unde a activat, cum a activat, ce a făcut la modul practic, al cui neam este, ce imobile are, ce mașini conduce și ce reputație are. Cei care au trecut aceste criterii, au fost reangajați și nu pe toată viață. Ulterior, peste doi ani s-a făcut o nouă revizie și așa, astăzi, în Georgia, nu se mai vorbește despre corupție”, adaugă Pavel Midrigan.

Pavel Midrigan consideră că metehnele sistemului judecătoresc și a procuraturii pot fi eradicate, doar că pentru asta este necesară o intervenție radicală.

„Noi trebuie să renunță la această practică „ai noștri pleacă, ai noștri vin”, chiar dacă se fac concursuri nu știu de care. Fiindcă dacă ne uităm la cum sunt organizate aceste concursuri vedem că tot aceiași vin înapoi. Trebuie măsuri radicale, dacă vrem rezultate. Fiecare persoană trebuie analizată și angajată în funcție după criteriul meritocrației. Până ce, astfel de măsuri au fost doar la nivel de vorbă. De aceea avem ce avem”, spune avocatul Pavel Midrigan.

Fluxul de știri
0