Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sondaj: Sunteți pentru demiterea judecătorilor corupți și lipsirea acestora de pensii?

© Depositphotos.com / JanPietruszkaправосудие
правосудие - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă judecătorii ar ști că sunt demiși și lipsiți de pensie în cazul în care iau decizii părtinitoare, ar mai încălca legea?

CHIȘINĂU, 8 iul – Sputnik, Silvia Zavadovschi. Sistemul judecătoresc din Republica Moldova este putred, spun reprezentanții guvernării, experții, dar și majoritatea celor care au avut de-a face cu acesta. Lucru confirmat și de sondajele de opinie, care arată că doar unul din cinci moldoveni au încredere în justiția din țara noastră. 

Și numărul mare de cetățeni care își caută dreptatea la CEDO confirmă faptul că justiția din Moldova are restanțe mari la capitolul independență și profesionalism. 

Potrivit cifrelor oficiale, din 1991, de când Republicii Moldova a aderat la CEDO, și până pe 31 decembrie 2017, Înalta Curte a înregistrat peste 13.400 de cereri îndreptate împotriva Moldovei. Tot în această perioadă, statul a fost condamnat în aproape 400 de cauze și a fost obligat să achite compensații de peste 16.300.000 de euro celor care au fost nedreptățiți de instanțele de la noi.

Respectiv, statul a pierdut 16.300.000 de euro din cauza unor judecători care au luat decizii fără a ține cont de prevederile legale.

De menționat este că, în ultimii ani, sistemul judecătoresc din țara noastră a trecut prin diverse reforme, care au însemnat timp și foarte mulți bani, iar salariile și pensiile judecătorilor au fost majorate și chiar dublate cu scopul de a eradica corupția.

Chiar și așa, situația din sistemul judecătoresc este în prezent catastrofală - legile nu funcționează, iar dreptate obțin doar cei cu bani și legături.

În aceste condiții, ne punem întrebarea dacă nu ar trebui luate măsuri mai aspre în ceea ce privește activitatea magistraților moldoveni, cum ar fi demiterea celor corupți și lipsirea acestora de pensii.

Fluxul de știri
0