Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alarmant: Vezi cine ne ascultă telefoanele și ce vor să facă deputații

© Sputnik / OsmatescoIgor Grosu
Igor Grosu - Sputnik Moldova
Abonare
Deputatul blocului ACUM Igor Grosu a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre ultimele audieri în comisia de profil a Parlamentului în chestiunea interceptărilor ilegale ale convorbirilor telefonice. El spune că acest fenomen a luat amploare în ultimii ani, iar unii procurori au abuzat de utilizarea acestor instrumente.
Alarmant: Vezi cine ne ascultă telefoanele și ce vor să facă deputații

Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică a organizat recent audieri ale subdiviziunilor specializate care efectuează activitatea specială de investigații. Potrivit lui Igor Grosu constatările unor instituții ale statului în problema interceptărilor telefonice sunt alarmante, iar experții vorbesc despre numărul mare de permisiuni ale judecătorilor de instrucție pentru interceptarea convorbirilor telefonice.

„Constatările sunt proaste pentru noi. Numărul interceptărilor a crescut exponențial. Procuratura vorbește despre vreo 3500 de cazuri, iar SIS de vreo 7 mii de cazuri. Cunoaștem că aceste interceptări în foarte multe cazuri au fost efectuate ilegal și selectiv. Dacă raportăm numărul de 40 de judecători de instrucție, din toată țara, la numărul de interceptări, vedem că se acordau câte patru permisiuni pe zi pentru interceptări telefonice din partea judecătorilor de instrucție. Evident că unii procurori sau cei din MAI au abuzat la indicația fostului partid de guvernământ”, a mai spus Igor Grosu.

Deputatul a mai declarat că membrii comisiei parlamentare de profil au solicitat informații de la anumite instituții speciale să verifice dacă unele entități din afara statului, cum ar fi agenții de pază și protecție sau grupări paramilitare ar deține echipament sofisticat de interceptare a convorbirilor telefonice.

„Potrivit legislației doar SIS deține un asemenea echipament. Urmează să primim o informație pentru a ne asigura că asemenea echipamente nu sunt și în anumite structuri private, iar dacă sunt, ele ar trebui depistate și oprite” a mai punctat Igor Grosu.

Recent, ministru de Interne, Andrei Năstase, a declarat la un post privat de televiziune că fostul președinte PDM Vlad Plahotniuc ar fi avut propriul sistem prin care erau interceptate discuțiile telefonice ale mai multor persoane incomode. Din 2014 și până acum numărul interceptărilor practic s-a dublat în Moldova. De la 5.900 în 2014, la 12 mii în 2018 . Experții spun că acest lucru înseamnă că interceptarea convorbirilor telefonice în Moldova este folosită excesiv.

Autor: Eduard Maciac

Fluxul de știri
0