Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul - istorie și semnificație

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Biserica Ortodoxă prăznuiește astăzi nașterea Sfântului Ioan Botezătorul, care este numit și ”Înaintemergătorul” pentru că a vestit venirea lui Hristos

CHIȘINĂU, 7 iul — Sputnik. Creștinii ortodocși din Republica Moldova sărbătoresc astăzi nașterea Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Potrivit Registrului de Stat al Populaţiei (RSP), unt peste 104 mii de moldoveni care poartă numele Ion.

Prediacă la Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul a ÎPS Bartolomeu Anania 

Istorie

El s-a născut în cetatea Orini și este numit și "Înaintemergătorul", pentru că a anunțat venirea Lui Iisus Hristos. În ierarhia sfinţilor el se află pe treapta cea mai înaltă, prin cinstirea acordată chiar de Mântuito­rul Hristos, când, vorbind ucenicilor săi despre Sfântul Ioan Botezătorul, care era închis în temniţă de Irod Antipa, zice: „Adevăr vă spun, că dintre cei născuţi din femeie nu s-a sculat nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul" (Matei XI, 71).

Monumentul Binecredinciosului Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iulie

Proroc și înaintemergător al Domnului, Ioan propovăduia împărăția cerurilor și săvârșea botezul pocăinței celor ce veneau la el și își mărturiseau păcatele.

Potrivit Sfintei Scripturi, în acest timp era preot la Templul din Ierusalim, Sfântul Proroc Zaharia, învățător al Legii Vechi, care a fost tatăl Sfântului Ioan Botezătorul. Preotul Zaharia era căsătorit cu Elisabeta, care era sora Sfintei Ana, mama Maicii Domnului. Amândoi erau întristaţi pentru că nu aveau copii.

La Sfântul Evanghelist Luca găsim istoria nașterii Sfântului Ioan. Naşterea Sfântului Ioan a fost vestită de Arhanghelul Gavriil cu şase luni înainte de a merge la Nazaret ca să vestească Sfintei Fe­cioare că va naşte pe Mântuitorul.

"Şi va merge înaintea Lui cu duhul şi puterea lui Ilie, ca să întoarcă inimile părinţilor spre copii şi pe cei neascultători la înţelepciunea drepţilor, ca să gătească Domnului un popor pregătit. Şi a zis Zaharia către înger: După ce voi cunoaşte aceasta? Căci eu sunt bătrân şi femeia mea înaintată în zilele ei. Şi îngerul, răspunzând, i-a zis: Eu sunt Gavriil, cel ce stă înaintea lui Dumnezeu. Şi am fost trimis să grăiesc către tine şi să-ţi binevestesc acestea". (Luca 1: 17,19)

Zaharia se îndoieşte de cele vestite, din cauza bâtrâneţei şi pentru că Elisabeta soţia lui era stearpă. Pentru această neîncredere este pedepsit: „Eu sunt Gavriil care stau îna­intea lui Dumnezeu şi am fost trimis să-ţi aduc această veste bună şi, iată, vei fi mut şi nu vei mai vorbi până în ziua când se vor în­tâmpla aceste lucruri, pentru că n-ai crezut cuvintelor mele care se vor împlini la vremea lor" (Luca I, 19).

Calendar Creștin Ortodox 2020 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2020

După nouă luni de zile limba preotului Zaharia se dezleagă, adică la naşterea pruncului său, mai precis, la tăierea împre­jur a opta zi, când cerând o tăbliţă, scrise numele ce se va da pruncului: Ioan, va fi numele lui.

Potrivit Sfintei Tradiţii, atunci când Irod a ucis pruncii, fiind amăgit de magi, Sfânta Elisabeta a fugit cu pruncul Ioan în pustie.

Ea a murit la scurti timp după asta, iar Zaharia a fost omorât din po­runca lui Irod în templu. Sfântul Ioan — pruncul a rămas în pustie, hrănindu-se cu lăcuste şi miere sălbatică. La vârsta majoratului, a ieşit la predică, şi veneau la el popoare multe din Ierusalim, din Iudeea şi din toate împrejurimile Iordanului, care erau botezaţi în râul Iordanului după ce-și mărturiseau păcatele.

Nu se socotea nici prooroc şi nici măcar om, el era un glas care striga în pustie şi pregătea calea Domnului.

„Eu botez cu apă, dar în mijlocul vostru este unul pe care voi nu-L cunoaşteţi, acela vă va boteza cu Duh Sfânt, acela vine după Mine şi este înaintea mea, şi eu nu sunt vrednic să-I dezleg cureaua încălţămintelor Lui" (Ioan I, 26-27).

Era smerit, dar el mustră fărădelegile oame­nilor şi pe toţi îi cheamă la pocăinţă.

„Pocăiţi-vă, că s-a apropiat împărăţia cerurilor". Cărturarilor şi fariseilor le strigă: „Pui de vipere, cine v-a învăţat să fugiţi de mânia viitoare? Faceţi roade vrednice de pocăinţă; să nu credeţi că puteţi zice în voi: avem tată peAvraam, că vă spun: Dumnezeu şi din pietrele acestea poate să ridice pe fiii lui Avraam" (Matei III, 7-10).

Cuvântul său mustrător nu cruţă nici pe regele incestuos Irod, care trăia cu cumnata sa şi căruia, din închisoarea  unde îl aruncase, Sfântul Ioan îi striga:

„Nu ţi se cade să ai pe soţia fratelui tău!". După cum ştiţi, această tărie de caracter îi aduse şi martiriul prin tăierea capului. Pentru virtuţile lui mari, s-a învrednicit să spună despre el Mântuitorul că este mai mult decât un prooroc şi că „din cei născuţi din femei, nu este nici unul mai mare decât Ioan Botezătorul". Tot pentru aceasta, el se învredniceşte a boteza pe Mântuitorul Hristos în Iordan şi a fi martor ocular al arătării Prea Sfintei Treimi.

Fii la curent cu toate știrile din Moldova și din lume! Abonează-te la canalul nostru din Telegram >>>
Privește Video și ascultă Radio Sputnik Moldova

Fluxul de știri
0