Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Deputații au ”intervenit” în statutul secretarului general de stat al Guvernului

© Sputnik / Miroslav RotariЗаседание Парламента
Заседание Парламента - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Statutul funcțiilor de secretar general al Guvernului, secretar de stat și de șef al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat a fost schimbat din funcții publice în funcții de demnitate publică.

CHIȘINĂU, 5 iul – Sputnik. Secretarii de stat din Guvern vor putea fi numiți și demiși din funcție la propunerea ministrului de resort. Deputații au votat astăzi, 5 iulie, în lectură finală un proiect de lege în acest sens. Noile reglementări vor intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Documentul prevede schimbarea statutului funcțiilor de secretar general al Guvernului, secretar de stat și de șef/șef adjunct al Oficiului Teritorial al Cancelariei de Stat din funcții publice în funcții de demnitate publică, precum și instituirea funcției de secretar general al ministerului, care va substitui funcția de secretar general de stat.

Astfel, potrivit amendamentelor la Legea privind administrația publică centrală, titularul funcției de „secretar de stat”, care va deveni o funcție de demnitate publică, urmează să fie abilitat cu prerogativa de asistență a ministrului în activitatea de conducere a ministerului în procesul de realizare a programului de guvernare.

Заседание Парламента 18_06_2019 Парламент Parlament ПДМ демократы PDM  - Sputnik Moldova
Politică
Cinci demisii, votate astăzi de Parlament - detalii

”Acesta va fi numit în funcție și demis din funcție de către Guvern, la propunerea ministrului. Numărul secretarilor de stat în cadrul ministerului va fi stabilit în funcție de domeniile de activitate ale ministerului. Secretarul de stat va fi în subordinea nemijlocită a ministrului și va fi responsabil de domeniul de activitate stabilit de către ministru”, a declarat președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco.

Secretarul de stat va avea misiunea de a participa la determinarea obiectivelor și direcțiilor strategice de activitate ale ministerului, precum și coordonarea elaborării programelor și a planurilor de activitate ale ministerului, dar și a rapoartelor privind realizarea lor.

De asemenea, în cazul lipsei ministrului, secretarul de stat va prelua împuternicirile de conducere ale ministerului și va putea participa la ședințele Guvernului, cu drept de vot consultativ, în cazul în care va fi delegat de către ministru și în alte cazuri stabilite de legislație, precum și să reprezinte ministerul în relațiile cu terții, în baza dreptului acordat de ministru.

Cât privește funcția de „secretar general de stat”, aceasta, urmare a modificărilor propuse în proiect, va deveni „secretar general al ministerului”  cu statut de funcționar public de conducere de nivel superior, numit în funcție pe criterii de profesionalism în conformitate cu Legea cu privire la funcția publică și statutul funcționarului public.

Documentul prevede, de asemenea, că secretarul general al ministerului va asigura realizarea legăturilor funcționale dintre conducerea ministerului și corpul de funcționari publici, precum și dintre subdiviziunile interne ale aparatului central al ministerului.

”Secretarul general al ministerului va avea în sarcina sa asigurarea elaborării calitative a programelor și planurilor ministerului, în vederea realizării obiectivelor și a direcțiilor strategice de activitate a autorității respective, precum și coordonarea activității subdiviziunilor aparatului central al ministerului și a structurilor organizaționale din sfera de competență a ministerului, în vederea asigurării  conlucrării operative dintre ministru și conducătorii acestora”, a menționat Litvinenco.

Secretarul general al ministrului va fi responsabil și de calitatea actelor normative inițiate de minister și executarea conformă a acestor acte de către structurile organizaționale din sfera de competență a ministerului, precum și de executarea altor sarcini specifice, încredințate de ministru, conform regulamentului de activitate a ministerului.

Fluxul de știri
0