Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cu poliță sau cu plată: Iată cum vom fi tratați în cabinetul medicului de familie

© Sputnik / Miroslav RotariNicolae Lupu
Nicolae Lupu - Sputnik Moldova
Abonare
Reforma practicii libere a medicului de familie a fost lansată acum un an. De atunci oamenii se întreabă cum vor fi acordate serviciile medicale: gratuit sau contra plată, ca în clinicile private?
Cu poliță sau cu plată: Iată cum vom fi tratați în cabinetul medicului de familie

Reforma practicii libere a medicului de familie funcționează în mai multe state. În unele practica este privată, în altele – publică, cum e în România, de exemplu. În țara noastră structurile respective au, de asemenea, statut public. Aceasta înseamnă că Compania Națională de Asigurări în Medicină va aloca bani cabinetelor medicilor de familie, în funcție de numărul de pacienți, așa cum face, în prezent, în cazul centrelor medicilor de familie, centrelor de sănătate și oficiilor medicilor de familie. Respectiv, persoana asigurată medical, înregistrată la medicul de familie care aplică practica liberă, va beneficia gratuit de toate serviciile medicale acoperite de polița de asigurare medicală. Iar cei care nu vor fi asigurați medical, vor achita în casa cabinetului medicului de familie pentru serviciile medicale prestate. Deci, pentru pacient, nimic nu se schimbă. În schimb, practica liberă a medicului de familie ar putea crea premise pentru îmbunătățirea calității asistenței medicale primare. O recunosc medicii de familie, care susțin reforma.

”Practica liberă îi va provoca pe lucrătorii medicali să-și îmbunătățească atitudinea față de pacienți. Ca urmare, va crește calitatea asistenței medicale acordată pacienților. Medicii vor trebui să se autoinstruiască în permanență, să obțină cunoștințe mai vaste, să devină mai buni astfel încât serviciile prestate să-i satisfacă pe bolnavi. În caz contrar, ei vor pleca la alt medic de familie. Mai puțini pacienți, înseamnă mai puțini bani. În prezent, foarte mulți își schimbă medicii de familie, deoarece sunt nemulțumiți de calitatea asistenței medicale”, a relatat medicul de familie Nicolae Lupu, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

Practica liberă a medicului de familie a fost gândită ca o soluție pentru criza de medici de familie din localitățile rurale. Reforma îi avantajează în special pe tineri, care datorită cabinetelor individuale ar avea posibilitatea să cultive rapid încrederea pacienților și să câștige mai mult, în condițiile în care vor fi foarte buni. În componența unui centru al medicilor de familie sau a unui centru de sănătate, unde șeful decide regulile de joc, în funcție de ”cârdășiile politice” pe care le face, iar nepotismul este încurajat, performanțele profesionale sunt mai greu de atins. Totuși, există o problemă care ar putea împiedica buna activitate a cabinetelor individuale, despre care medicii de familie vorbesc deschis – finanțarea insuficientă a medicinii primare.

”Este o practică necesară, iar pe viitor – cea mai potrivită. Este o soluție pentru medicina din sate. Trebuie însă ca Compania Națională pentru Asigurări în Medicină să aloce mai mulți bani pentru medicina primară. E necesară și de o legislație mai exactă, pentru că lacunele existente lasă loc de interpretări, ceea ce nu e bine”, a opinat medicul de familie Veronica Trofimov, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”.

După un an de la lansarea reformei practicii libere a medicului de familie, lucrurile nu se mișcă din loc. Procesul este blocat de către autoritățile publice locale, care nu vor să ofere gratuit medicilor de familie spații și echipamente medicale necesare pentru prestarea individuală a serviciilor de asistență medicală primară, așa cum prevede legea. Până în prezent, peste 30 de medici de familie au solicitat permisiunea de a deschide cabinete individuale, iar 5 au semnat contracte cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, potrivit celor mai recente informații publicate de pe site-ul companiei. Mai multe detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0