Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Din data de 8 iulie, Maia Sandu și Andrei Năstase își pierd mandatele de deputați

© Sputnik / OsmatescoVasile Bolea
Vasile Bolea - Sputnik Moldova
Abonare
În urma alegerilor parlamentare din 24 februarie, Maia Sandu și Andrei Năstase au devenit deputați în Parlamentul Republicii Moldova din partea blocului ACUM.
Din data de 8 iulie, Maia Sandu și Andrei Năstase își pierd mandatele de deputați

În cadrul ședinței Parlamentului noul ales din data de 8 iunie, cu votul majorității deputaților Maia Sandu a fost aleasă în funcția de premier, iar Andrei Năstase, în cea de ministru al Afacerilor Interne.

Astfel Maia Sandu și Andrei Năstase nu au dreptul de a mai deține și mandatul de deputat în Legislativ, întrucât în data de 8 iulie, expiră termenul când premierul și ministrul de Interne vor avea drept de vot în Parlament, iar cele două funcții urmează a fi declarate vacante de către noua componență a Curții Constituționale până la desfășurarea unui alt scrutin.

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat pentru Sputnik Moldova că alegerile repetate ar putea avea loc odată cu scrutinul local preconizat pentru 20 octombrie.

"Scrutinul repetat ar putea avea loc și la data de 20 octombrie, odată cu alegerile locale ori într-o altă perioadă. În cazul când apare vacanța funcției unui deputat ales pe circumscripție, am putea utiliza aceeași procedură, adică să se stabilească de două ori pe an alegeri parlamentare parțiale pe circumscripțiile uninominale vacante", a spus deputatul Vasile Bolea.

Potrivit legislației Republicii Moldova, funcția de deputat este incompatibilă cu orice altă funcție, cu excepția activității didactice ori științifice.

Autor: Tatiana Cebotari

Fluxul de știri
0