Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Sute de oameni urmau să ajungă ilegal din India în UE prin Republica Moldova – Video

© Sputnik / Miroslav RotariProcuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate
Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate - Sputnik Moldova
Abonare
Sute de oameni urmau să tranziteze ilegal teritoriul Republicii Moldova din India către Uniunea Europeană. Filiera de migrație ilegală a fost descoperită de procurori, în comun cu ofițeri de securitate. Câteva persoane au fost reținute.

CHIȘINĂU, 4 iul – Sputnik, E.L. Un cetăţean străin, originar din India, care deţine şi cetăţenia Republicii Moldova, organizase o filieră de imigrație ilegală către ţările Uniunii Europene, cu complici în Armenia, Italia şi Franța. Conform declaraţiilor organizatorului, acesta urma să faciliteze tranzitarea ilegală a teritoriului Republicii Moldova a câteva sute de cetăţeni, originari din India.

Bărbatul, în vârstă de 35 ani, percepea 3.000 de euro pentru o persoană. Suma totală pe care trebuia să o achite un cetățean străin pentru a accede pe cale ilegală din India până în Uniunea Europeană ajungea la 10.000 de euro.

Activitatea infracțională a grupului de cetățeni străini care au organizat filiera de imigrație ilegală a fost documentată de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), în comun cu Centrul Antiterorist (CAT) al Serviciului de Informații și Securitate (SIS). De asemenea, acţiunile procesual-penale au fost realizate în comun de cele două instituții.

Situația social-economică, migrație, economie - Sputnik Moldova
Societate
Italia este îngrijorată de imigrația ilegală provenită din Moldova

La 2 iulie, bărbatul cu cetățenie a Indiei și Republicii Moldova a fost reţinut, iar la domiciliul acestuia a fost desfăşurată o percheziţie în cadrul căreia au fost ridicați bani proveniți din activitatea ilegală, înscrisuri şi transferuri bancare ale unor cetăţeni străini care urmau să beneficieze de această reţea ilegală, precum şi alte acte de identitate, ce constituie probatoriu pe marginea cauzei penale, informează PCCOCS.

„Faza iniţială a operaţiunii a demarat în vederea contracarării tentativei de scoatere ilegală din ţară, prin punctul de trecere a frontierei de stat Leuşeni-Albiţa, a unui cetăţean străin, originar din India, regiunea Punjab, fără ca acesta să deţină acte de identitate asupra sa. Ulterior, a fost reţinut un alt cetăţean străin, venit recent în Republica Moldova în baza unei invitaţii, cu scopul de a fi transbordat ilegal spre Uniunea Europeană.

Toate persoanele reţinute au fost plasate în custodie publică - măsură de restrângere a libertăţii de mişcare - pe o perioadă de 30 de zile. Organizatorul filierei de migraţie ilegală prin teritoriul Republicii Moldova a fost reţinut pentru 72 ore.

PCCOCS și SIS continuă măsurile speciale de investigaţie pentru identificarea tuturor persoanelor implicate în activitatea infracţională şi stabilirea circumstanţelor cazului.

Fluxul de știri
0