Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Francezii păstrează școlile cu 20 de elevi: De ce nu putem face și noi la fel

© Sputnik / Miroslav RotariSvetlana Manuil
Svetlana Manuil - Sputnik Moldova
Abonare
De ce francezii nu închid școlile cu 20 de elevi, aflați de la profesoara de franceză Svetlana Manuil.
Francezii păstrează școli cu 20 de elevi, moldovenii le închid. De ce nu putem face la fel

În timp ce în țara noastră școlile cu 20 de copii sunt închise, în Franța sunt păstrate. Atitudinea autorităților franceze este următoarea: dacă închidem școala, comuna nu are viitor. Despre avantajele sistemului de învățământ francez ne-a vorbit profesoara de franceză Svetlana Manuil, în cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”.

În satele din Franța există școli primare cu doar 20 de copii. Iar un singur profesor, în timpul unei lecții, predă pentru elevi din diverse clase.

”Am văzut mai multe școli rurale mici, care datează de trei secole. Am vizitat o instituție unde erau 20 de elevi, de 9 și 10 ani. Profesorul era, concomitent, director și contabil. Cabinetele sunt dotate bine, fiecare copil are spațiul său de lucru. Profesorul reușește, în timpul unei lecții, să predea pentru două clase concomitent. În clasă erau două table, pentru ambele niveluri. Ei înțeleg că dacă școala se va închide, comuna nu va avea viitor”, a povestit Svetlana Manuil.

Подготовка школ к началу учебного года - Sputnik Moldova
Educație
Ministerul Educației, reacție oficială la subiectul închiderii școlilor

Dacă în școala din sat nu sunt locuri vacante, atunci profesorii se angajează în localitățile învecinate.

”Soția profesorului din școală rurală pe care am vizitat-o lucrează în comuna vecina. Ea face în fiecare zi naveta. Profesoara predă la trei niveluri concomitent. La un grup de elevi verifică tema pentru acasă, la alt grup predă tema nouă, iar la al treilea explică noile sarcini”, a menționat Svetlana Manuil.

Potrivit acesteia, profesorii francezi oferă prioritate calității lecției și acordă o atenție sporită capacităților fiecărui elev.

Mai multe detalii aflați din fișierul audio.

Autor: Maria Dimineț

Fluxul de știri
0