Însă, în urma contestațiilor depuse de absolvenți, Ministerul Educației a anunțat că cifra totală a elevilor care au obținut 10 pe linie s-a ridicat la 18.
Sputnik Moldova a încercat să vorbească cu unii dintre ei și afle ce planuri au și dacă vor să rămână acasă. Una dintre absolventele fruntașe este și Mihaela Lozan de la Liceul Teoretic ”Dante Alighieri” din Capitală. În cadrul emisiunii ”Sputnik Matinal”, Mihaela ne-a mărturisit că nu vrea să-și facă studiile în Moldova și va merge să învețe în Olanda.
”Olanda oferă studii de calitate și multe oportunități pentru studenții internaționali. Am obținut o bursă și respectiv nu voi plăti contractul”, spune Mihaela Lozan.
Mihaela Lozan susține că după absolvire ar dori să se întoarcă acasă.
”Vreau să fiu manager la o companie internațională, iar Olanda mi-ar putea oferi o astfel de oportunitate, întrucât acolo sunt multe companii mari. Însă, la un moment dat, aș vrea să mă întorc în Moldova”, mai spune absolventa.
O altă elevă care a luat 10 pe linie la BAC este și Ioana Vatamanu–Mărgineanu. Absolventa liceului ”Aristotel” din Chișinău a declarat în cadrul aceleiași emisiuni de la Sputnik Moldova că alege și ea calea străinătății și va merge la Riga să urmeze facultatea de economie.
”Vreau să merg la Riga, la facultatea de economie. Voi merge la Riga pentru că mi se pare interesantă ideea de a studia într-o țară ex-sovietică care a reușit să se dezvolte și poate ulterior va putea aplica în practică experiența de acolo și în Moldova. Cea mai mare a bogăție a țării noastre sunt oamenii și trebuie să facem tot posibilul pentru a-I întoarce acasă”, spune Ioana.
Cvintilian Roșca este un alt absolvent care a luat zece pe linie la Bac. Cu toate acestea, Cvintilian va merge și el peste hotare.
”Probabil voi merge la o universitate din România. Vreau să studiez ceva din domeniul inginerii și informaticii”, spune Cvintilian Roșca.
Și absolventul Liceului "Spiru Haret" din Chișinău Nicolae Odagiu a declarat pentru Sputnik Moldova că va alege calea străinătății. Cât despre revenirea acasă, Nicolae a menționat că ar putea să revină în Moldova doar către apusul carierei sale.
” Aș vrea să plec în Olanda, întrucât studiile peste hotare sunt de o calitate mult mai bună. Inițial voiam să merg în Ungaria, însă acolo am pierdut bursa. Ulterior a apărut oportunitatea din Amsterdam, însă am fost acceptat și în altă parte și urmează să decid exact. Cert e că nu rămân în Moldova. M-aș întoarce în Moldova spre finele carierei mele”, spune Nicolae.
Cristina Baș este o altă absolventă cu merite deosebite care deja își pregătește bagajul de plecare. Deși nu are zece pe linie, întrucât s-a ivit și o notă de nouă, absolventa Liceului Teoretic ”Constantin Stere„ de la Soroca, este sigură că nu vrea să rămână în Moldova. Decizia de a pleca a fost luată încă în clasa a X-a și a rămas neschimbată.
”Vreau să-mi continui studiile la o universitate din România, alegând facultatea de Economie. Din clasa a X-a știam că voi face studiile în altă țară. De aceea am depus tot efortul ca să obțin rezultate bune pe parcursul anilor de studii. Consideră că în altă țară voi avea mai multe oportunități de realizare profesională", spune Cristina Baș.
Cu burse mari și oportunități noi – în acest fel universitățile din întreaga lume ne fură și ne cumpără capitalul uman, intelectual și viitorul țării. Rămâne o singură întrebare – de ce Moldova șchiopătează atât de grav la acest capitol și nu depune eforturi pentru a-i ține acasă pe cei mai deștepți tineri.
Autor: Tatiana Cebotari