Potrivit legislației în vigoare, la ora actuală un magistrat al Curții poate fi demis de chiar judecătorii Curții Constituționale. Totodată, în Codul Jurisdicției Constituționale este precizat faptul că orice autoritate care l-a numit pe un judecător la CC poate să pornească în temeiul unei sesizări o procedură disciplinară împotriva unui judecător al CC.
Victor Pușcaș spune aceste prevederi nu s-au aplicat niciodată, iar Parlamentul va trebui să fie atent în cazul în care va decide că un magistrat al CC poate fi demis doar printr-o decizie a autorității care l-a desemnat.
„Problema este cine decide până la urmă ridicarea mandatului unui judecător al CC. Eu cred că nu trebuie să ne grăbim, pentru că CC se află la intersecția tuturor ramurilor puterii. Dacă autoritatea publică care i-a desemnat pe judecători ajunge la concluzia că ei trebuie să fie eliberați din funcție atunci poate că ar fi suficient numai decizia acestei autorității. Și aici, se exclude rolul însuși a CC la verificarea circumstanțelor privind ridicarea mandatului judecătorilor”, a precizat Victor Pușcaș.
El a mai spus că Parlamentul va trebui să analizeze foarte atent modificarea legislației pentru a nu limita independența deciziilor CC, iar hotărârea de revocare din funcție a magistraților CC să fie contestată la Curtea Supremă de Justiție pentru a-i asigura judecătorului demis accesul liber la justiție.
Autor: Eduard Maciac