Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Soția va primi pensia soțului decedat: Abordare revoluționară în sistemul de pensii

© Sputnik / Miroslav RotariАллея на бульваре Мирча чел Бэтрын
Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații socialiști propun ca pensia persoanei care decedează înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării să-i fie plătită urmașului. De asemenea, ei se pronunță pentru revenirea la vechea vârstă de pensionare.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik, Eleonora Lisnic. Dacă o persoană va deceda mai înainte de împlinirea a cinci ani din ziua pensionării, soțul/soția rămas(ă) în viață va fi în drept să primească pensia acesteia/acestuia până la împlinirea perioadei de 5 ani – acest lucru îl prevede un proiect de lege privind modificarea și completarea Legii privind sistemul public de pensii înregistrat pe 12 iunie în Parlament de un grup de deputați socialiști.

Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 iulie, se schimbă vârsta la care se iese la pensie în Moldova

„De exemplu, dacă asiguratul a decedat după doi ani de la data ieșirii la pensie, atunci urmașul va mai beneficia încă trei ani de pensia pe care o primea asiguratul”, a explicat pentru Sputnik deputatul socialist Vladimir Odnostalco, vicepreședinte al Comisiei parlamentare pentru protecţie socială, sănătate şi familie, unul dintre autorii proiectului.

În asemenea cazuri, dreptul de beneficiar al pensiei pentru limita de vârstă al persoanei decedate îl va avea soțul sau soția, dar nu și alte categorii de succesori, a precizat parlamentarul. Dacă va fi pensionar, soțul supraviețuitor va fi în drept să ridice, în perioada menționată, două pensii, a precizat parlamentarul socialist. 

Această inițiativă legislativă propune garantarea de către stat a achitării pensiei în primii cinci ani de după pensionare chiar și după decesul asiguratului. O asemenea lege funcționează în mai multe state europene, a menționat Vladimir Odnostalco.

Dreptul la „pensia de urmaș” este garantat de legislația în vigoare și de el se ține cont în prezent, iar în noua inițiativă legislativă este vorba despre un alt fel de drept, potrivit parlamentarului.

„În condițiile unei speranțe de viață net inferioare celei din majoritatea statelor europene, este absolut necesar ca urmașii persoanelor care au contribuit la bugetul asigurărilor sociale de stat pe parcursul a zeci de ani să poată beneficia de pensia meritată de asigurat, în cazul decesului prematur al acestuia”, argumentează autorii inițiativei legislative.

Speranța de viață și vârsta de pensionare

Potrivit ultimelor date statistice prelucrate, pentru anul 2017, speranța de viață este de 73,2 ani în Republica Moldova: 77 de ani pentru femei şi 69,4 ani pentru bărbați. În medie, femeile și bărbații de la sat au o durată a vieții cu 4 ani mai mică decât persoanele din localitățile urbane.

Рабочие место - Sputnik Moldova
Societate
Reguli noi pentru salariații care se îmbolnăvesc: Ce se schimbă din 1 iulie

Din 1 iulie 2019, bărbații se pensionează la împlinirea vârstei de 63 de ani, iar femeile ies la pensie la vârsta de 58 de ani și 6 luni. Vârsta de pensionare în cazul femeilor va fi majorată treptat, cu câte 6 luni pe an, până la atingerea pragului de 63 de ani în 2028.

Deputații din Partidul Socialiștilor s-au opus majorării vârstei de pensionare încă la sfârșitul anului 2016, când a fost adoptată respectiva lege.

Parlamentarii socialiști Grigore Novac și Vladimir Odnostalco au declarat pentru Sputnik că vor elabora un proiect de lege cu privire la revenirea la vechiul prag de pensionare.

Până în 1 iulie 2017, bărbații se pensionau pentru limită de vârstă la 62 de ani, iar femeile – la 57 de ani.

Fluxul de știri
0