Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Vrem ca Guvernul Sandu să miște lucrurile din loc? Ce trebuie să facă societatea

© Sputnik / Miroslav RotariАнжела Колацки
Анжела Колацки  - Sputnik Moldova
Abonare
Reușita Guvernului Sandu depinde nu doar de acțiunile celor două forțe politice care și-au luat angajamentul să scoată Moldova din actuala situație, ci și de implicarea societății.
Vrem ca Guvernul Sandu să miște lucrurile din loc? Ce trebuie să facă societatea

Misiunea Guvernului Sandu este mult mai complicată decât ar părea la prima vedere. Și asta deoarece Republica Moldova are restanțe mari în ceea ce privește combaterea corupției, implementarea reformelor și asigurarea cetățenilor cu un trai decent. Respectiv, pentru revigorarea situației din țara noastră sunt necesare nu luni, ci ani. Cel puțin asta spune doctorului în științe sociologice Angela Colațchi.

„De la independență și până în prezent, în țara noastră nu s-a făcut nimic pentru rezolvarea problemelor cu care ne confruntăm. Este mult de muncă. Respectiv, cei care cred că în jumătate de an poate fi revigorată situația – se înșală. În jumătate de an pot fi create unele condiții de declanșare a proceselor democratice.

Angela Colațchi îndeamnă societatea să se abțină de la critici măcar în primele trei luni de activitatea a Guvernului Sandu.

„Haideți să lăsăm criticile și să lăsăm acest Guvern măcar trei luni, 100 de zile, să înceapă măcar ceea ce și-a propus. Mai întâi ei au nevoie de timp pentru a prelua puterea puterea, deoarece la noi instituțiile sunt acaparate”, adaugă Angela Colațchi.

Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Ce trebuie să cunoască cetățenii despre aranjamentul dintre blocul ACUM și PSRM

Amintim că prim-ministrul Maia Sandu a menționat de mai multe ori că Guvernul pe care îl conduce este unul temporar și a fost format cu scopul de a „dezoligarhiza țara și a eliberara principalele instituții ale statului de controlul intereselor grupului oligarchic”. Astfel, acesta va fi funcțional atât timp cât va exista sprijinul PSRM.

Cert este că, pe 19 iunie, după ședința Consiliului Republican al PSRM, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declarat că socialiștii vor face tot ce le stă în puteri pentru a menține coaliția PSRM – ACUM pe un mandat de patru ani.

„Suntem gata să susținem Guvernul Maia Sandu. Este poziția fermă a PSRM. Vom asigura votul fracțiunii socialiștilor în Parlament pentru a susține reformele Guvernului Sandu. Există consens politic. Vom face tot posibilul ca această coaliție să existe pe termen lung, este de dorit pentru un mandat de patru ani”, a declarat Dodon.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0