Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Furtuna a făcut prăpăd ieri în nordul țării: Iată ce s-a întâmplat în mai multe localități

Abonare
Ploile torențiale de ieri au lăsat în urmă pagube importante. Salvatorii au intervenit în forță în mai multe raioane din nordul țării.

CHIȘINĂU, 3 iul – Sputnik. În urma ploilor torențiale cu vânt puternic şi grindină, înregistrate în nordul ţării în după-amiaza zilei de 2 iulie, angajații Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au intervenit în mai multe localităţi. Furtuna a afectat raioanele Bălţi, Briceni, Edineţ, Ocniţa, Râșcani, Sângerei, Glodeni şi Donduşeni.

Potrivit datelor operative IGSU, până în prezent au rămas parțial deconectate de la energia electrică 10 localităţi din șase raioane. Totodată, ploaia cu grindină a afectat mai multe terenuri cu culturi agricole în satele Medveja, Cotiujeni şi Larga a raionului Briceni, dar şi circa 100 hectare de porumb în localitatea Rotunda a raionului Edineţ.

Potrivit salvatorilor, vântul puternic a smuls mai multe foi de ardezie şi a deteriorat acoperişurile unor case de locuit în mai mute localităţi din raioanele afectate de intemperie. Astfel, mai multe foi de ardezie au fost smulse de pe acoperișurile a patru blocuri în oraşul Donduşeni. Acoperișurile a circa 10 case au fost deteriorate în localitatea Rediul Mare, raionului Donduşeni. În satul Hîjdieni  din raionul Glodeni, rafalele de vânt au smuls 33 foi de ardezie de pe acoperişurile unor clădiri.

Гроза - Sputnik Moldova
O priveliște care nu este pentru cei cu nervii slabi: În Capitală tună și fulgeră – Video

Totodată, salvatorii din cadrul IGSU au intervenit pentru a efectua lucrări de deblocare, după ce mai mulți copaci  au fost doborîţi în toate regiunile afectate de furtună. Astfel, în municipiul Bălţi pompierii au efectuat lucrări de deblocare, după ce copacii au căzut peste firele electrice, pe conductele termice, de gaz, dar şi peste o staţie auto.

Potrivit datelor IGSU, peste 30 de copaci au fost doborâți pe marginea drumurilor în satul Clococeni a raionului Glodeni. Intervenţii ale pompierilor au avut loc pe drumul din preajma localităţii Hlinaia-Rotunda din raionul Edineţ, şi pe cel din apropierea satelor Cotiujeni şi Larga, raionului Briceni. Intervenţia salvatorilor a fost necesară şi în raionul Ocniţa unde un pilon electric, dar şi un copac au căzut peste două autotmobile. În urma incidentului nimeni nu a avut de suferit. Furnizorii de energie electrică au raportat deconectări parţiale în 17 localităţi din raioanele Glodeni şi Râșcani. Până în prezent, au mai rămas parțial deconectate de la energia electrică 10 localităţi din șase raioane. La fața locului lucrează Comisiile pentru situații excepționale pentru estimarea prejudiciilor înregistrate.

La miezul nopții, Chișinăul și zona centrală a Moldovei a avut parte de un spectacol înfricoșător de tunete și fulgere, chiar dacă meteorologii moldoveni nu au emis vreo avertizare de furtună pentru seara zilei de 2 iulie. Descărcările electrice, dar și o ploaie slabă au ținut zeci de minute.

Fluxul de știri
0