Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, prăznuit la Putna - Video

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Astăzi, 2 iulie, creștinii ortodocși s-au adunat la Putna cu prilejul împlinirii a 515 ani de la trecerea la Domnul a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

CHIȘINĂU, 2 iul — Sputnik, C.S. La Mănăstirea Putna, unde se află mormântului Sfântului Voievod Ştefan cel Mare şi Sfânt, mii de credincioşi s-au adunat astăzi pentru a-l cinsti pe ”atletul creștinătății”.

Cu acest prilej, este oficiată Liturghia dedicată hramului Mănăstirii.

În 2010, a fost ales al doilea hram al Mănăstirii Putna, cu prăznuirea pe 2 iulie, după hramul istoric Adormirea Maicii Domnului (15 august).

Ştefan cel Mare a ctitorit 44 de biserici şi mănăstiri. După fiecare victorie înălţa un lăcaş de cult. Mircea Eliade îl numea pe ilustrul voievod „cel mai mare conducător român cunoscut vreodată", domnitorul remarcându-se ca un mare om de stat, diplomat şi conducător militar, dar şi pentru jertfa şi devotamentul său deplin pentru credinţa strămoşească şi patrie.

Cu prilejul acestei mari sărbători a neamului, merită să ne amintim de cunoascuta poezie scrisă de Mihai Eminescu, în care este invocat ajutorul sfântului domnitor, ajutor care, în vremurile pe care le traversăm, ar fi atât de necesar:

„Ştefane, Măria Ta,
Tu la Putna nu mai sta,
Las' Arhimandritului
Toată grija schitului,
Lasă grija Sfinţilor
În sama părinţilor,
Clopotele să le tragă
Ziua ‘ntreagă, noaptea ‘ntreagă,
Doar s-a ‘ndura Dumnezeu
Ca să-ţi mântui neamul tău!
Tu te ‘nalţă din mormânt
Să te-aud din corn sunând
Şi Moldova adunând.

De-i suna din corn odată,
Ai s-aduni Moldova toată,
De-i suna de două ori
Iţi vin codri ‘n ajutor,
De-i suna a treia oară
Toţi duşmanii or să piară
Din hotară în hotară,
Îndragi-i-ar ciorile
Şi spânzurătorile!"

(Mihai Eminescu —Doina)

Fluxul de știri
0