Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moldova, țara cu cei mai „sănătoși” angajați - De ce se întâmplă asta

© Sputnik / Miroslav RotariElena Carchilan
Elena Carchilan - Sputnik Moldova
Abonare
Moldova - țara în care aproape nimeni nu se îmbolnăvește la locul de muncă. Ce explicație au sindicaliștii
Moldova, țara cu cei mai „sănătoși” angajați. De ce se întâmplă asta

Doar 28 de angajați din Republica Moldova au dezvoltat boli profesionale în ultimii șapte ani, arată datele oficiale. Asta, în timp ce în țările dezvoltate cifra salariaților care se îmbolnăvesc la locul de muncă este de ordinul miilor.

Sindicaliștii estimează că numărul persoanelor cu boli profesionale este destul de mare și în Republica Moldova, doar că, din cauza lacunelor din legislație, recunoașterea patologiilor profesionale este anevoioasă.

„În ultimii șapte ani, în Moldova au fost înregistrate doar 26 de cazuri cu 28 de afectați. În anul 2012 au fost înregistrate 13 persoane, în 2013 - 6 persoane, în perioada 2014-2016 nu a fost înregistrat nici un caz de dezvoltare a vreunei boli profesionale, în 2015 avem 2 persoane, în 2017 – 3 persoane, iar 2018 – 4 afectați”, a declarat pentru Radio Sputnik Moldova Elena Carchilan, sef Inspectoratul Muncii al Sindicatelor.

Asta nu înseamană că în Moldova nu sunt persoane care suferă de pe urma afecțiunilor care se dezvoltă în urma exercitării atribuțiilor de serviciu.

Oameni, parc - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Societate
Indemnizația pentru incapacitate temporară de muncă: Schimbări importante

„Nu putem afirma că angajații din Republica Moldova sunt mai sănătoși decât cei din țările unde se înregistrează multe cazuri de boli profesionale. În 2018, Confederația Națională a Sindicatelor a făcut măsurările instrumentale a factorilor controlului de risc în cazul a 5352 de angajați, în urma cărora s-a depistat că în cazul a 26,6% din cei investigați nu au corespuns normelor sanitare. Problema este că la noi procedura de depistare a bolilor profesionale este mai anevoioasă”, adaugă Elena Carchilan, sef al Inspectoratului Muncii al Sindicatelor.

Autor: Silvia Zavadovschi

Fluxul de știri
0