Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Martânov: Summitul de la Osaka - începutul unei lumi multipolare

© AFP 2024 / Brendan Smialowski Liderii țărilor la summitul G20 de la Osaka, Japonia
Liderii țărilor la summitul G20 de la Osaka, Japonia - Sputnik Moldova
Abonare
Politologul Aleksei Martânov consideră că recentul summit G20 a devenit un punct de plecare spre dezvoltarea unei lumi multipolare.

CHIȘINĂU, 2 iul – Sputnik. În perioada 27 – 28 iunie, la Osaka, a avut loc summitul G20, la care a participat liderul Rusiei, Vladimir Putin.

Fofografie comună a liderilor ţărilor participante la summitul de la Osaka, Japonia - Sputnik Moldova
Summit-ul G20 de la Osaka, Japonia: Fotografii memorabile

Directorul Institutului Internațional pentru Statele Noi, Aleksei Martânov, este de părerea că rezultatele cele mai importante ale acestui summit nu sunt unele vizibile.

Martânov a subliniat că agenda de bază a summitului G20 de la Osaka a trecut pe planul doi. Potrivit politologului, la o trecere în revistă globală a ceea ce au relatat diferite mijloace de informare, devine clar că pe primul loc au fost întâlnirile bilaterale.

”În fond, toți relatau despre întâlnirile bilaterale ale președinților SUA și Rusiei, întâlnirile trilaterale dintre China, India și Rusia. Precum și despre întâlnirile bilaterale cu liderii europeni”, a menționat expertul.

Владимир Путин - Sputnik Moldova
Politică
Putin, concluziile summitului G20: Despre întâlnirea cu Trump și situația din Ucraina

Politologul consideră că anume la acest summit ar putea să apară o lume multipolară.

”Cred că suntem martori ai unui eveniment istoric, când, chiar sub ochii noștri, apare o lume multipolară. Acest summit este o ilustrare foarte clară a faptului cine și cum se aliniază și se poziționează. Nu este vorba doar de aspectul economic. Poate că așa pare, că fiecare luptă pentru liderismul său personal. Însă acest lucru este de domeniul trecutului și toată lumea își dă seama perfect de aceasta”, a spus Martânov.

Expertul este convins că situația actuală este în multe privințe „un progres al diplomației ruse, inclusiv în atitudinea, care s-a schimbat foarte mult, față de Rusia”. Potrivit lui Martânov, acesta este acel rezultat intermediar spre care s-a îndreptat conducerea Rusiei în ultimii câțiva ani, recurgând conștient la restricții și rezistând la diferite presiuni.

Fluxul de știri
0