Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Medicii nu vor mai elibera certificatele medicale ca până acum: Ce se schimbă din 1 iulie

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital, medic - Imagine simbol
Spital, medic - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Certificatele de concediu medical vor fi întocmite, din 1 iulie 2019, în mod electronic.

CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Certificatele de concediu medical vor fi transmise, din 1 iulie, pentru stabilirea și plata indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă prin intermediul platformei guvernamentale MConnect, Casei Naționale de Asigurări Sociale și angajatorului.

Рабочие место - Sputnik Moldova
Societate
Reguli noi pentru salariații care se îmbolnăvesc: Ce se schimbă din 1 iulie

Guvernul a aprobat, săptămâna aceasta, modificări la Instrucțiunea privind modul de eliberare a certificatului de concediu medical. Astfel, odată cu implementarea certificatului electronic, salariatul nu va mai trebui să prezinte certificatul de concediu medical angajatorului. Certificatul va fi accesat prin intermediul platformei guvernamentale MConnect. Medicii care vor elibera aceste certificate își vor depune pe document semnătura electronică.

Certificatul pentru caz de boală sau traumă se va elibera bolnavului pe toată perioada tratamentului și până la restabilirea capacității de muncă, maximum pentru 180 de zile pe parcursul unui an calendaristic. Pentru cazurile de incapacitate temporară de muncă neîntreruptă, cu trecere dintr-un an calendaristic în altul, calculul zilelor se va efectua pentru toată perioada, începând cu prima zi.

La a 180-a zi calendaristică, dacă există motive întemeiate privind posibilitatea recuperării, evitării stabilirii gradului de dizabilitate și menținerii capacității de muncă a asiguratului, certificatul se prelungește pentru cel mult 30 de zile calendaristice, în funcție de evoluția cazului și de rezultatele acțiunilor de recuperare.

Totodată, nu va mai fi necesară avizarea Consiliului Național pentru Determinarea Dizabilității și Capacității de Muncă pentru prelungirea certificatului de concediu medical pentru toată perioada.

Fluxul de știri
0