Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Albinarii moldoveni au un imn - La ce le servește

© Sputnik / Miroslav RotariIon Maxim
Ion Maxim - Sputnik Moldova
Abonare
Preşedintele Asociaţiei Naţionale a Apicultorilor din Republica Moldova, Ion Maxim, a venit cu o inițiativă inedită pentru albinari și a comandat un imn. Textul a fost scris de Radmila Popoivici Paraschiv iar muzica a fost compusă de Marian Stârcea. Imnul este interpretat de talentata cântăreață Tatiana Turtureanu.
De ce albinarii moldoveni au compus un imn?

Invitații emisiunii Sputnik Matinal, Ion Maxim și Marian Stârcea au explicat motivele care i-au determinat să creeze o piesă care să reprezinte apicultorii, dar și problemele pe care le înfruntă specialiștii din acest domeniu.

"A fost o idee pe care am realizat-o foarte rapid. Radmila Popoivici, nepoata fostului președinte al asociației apicultorilor, cel care a făcut foarte multe pentru dezvoltarea producției industriale apicole, provine respectiv dintr-o familie de albinari, a venit cu inițiativa, după care l-am găsit pe domnul Stârcea. Muzica a fost scrisă în câteva săptămâni. Mai rămânea o singură problemă, cine să interpreteze piesa? Mi-am dat seama că din rândul apicultorilor o avem pe Tatiana Turtureanu, care provine la fel dintr-o familie membră al asociației noastre. Uite așa s-a născut un imn care ne va reprezenta nu doar pe noi, dar și producția moldovenească în străinătate", a declarat Ion Maxim.

Liderul apicultorilor a lăsat să se înțeleagă că acest imn nu are decât scopul de a sensibiliza opinia publică despre importanța albinei în agricultură și problemele pe care le întâmpină producătorii de miere din cauza utilizării exagerate a chimicalelor. 

Marian Stârcea, compozitorul piesei, a rămas și el frapat de ideea acestui imn, motiv pentru care nu a ezitat pentru nici-o clipă să facă parte din acest proiect muzical. "M-a surprins importanța pe care o are albina în lume. Am aflat cu stupoare că, dacă dispare această insectă, se termină totul de pe lume. Este o piesă frumoasă, care merită ascultată", a conchis Stârcea. 

 

Fluxul de știri
0