Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Donald Trump - Primul preşedinte al Statelor Unite care păşeşte în Coreea de Nord

© AFP 2024 / BRENDAN SMIALOWSKIDonald Trump și Kim Jong Un
Donald Trump și Kim Jong Un - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele american Donald Trump a declarat duminică că i s-a spus că omologul său, liderul nord-coreean Kim Jong-un, ar dori să-l întâlnească, fiind organizată o întâlnire rapidă în zona demilitarizată (DMZ).

CHIȘINĂU, 30 iun - Sputnik. Donald Trump a făcut istorie devenind primul președinte al Statelor Unite care a pus vreodată piciorul în Coreea de Nord după ce a dat mâna cu liderul nord-coreean, Kim Jong-un, peste linia de demarcație dintre cele două Corei, duminică.

"Este o zi minunată pentru lume și este o onoare pentru mine să fiu aici. Multe lucruri grozave se întâmplă", a spus Trump despre vizita sa simbolică, scurtă, în Coreea de Nord, adăugând că îl va invita pe Kim la Casa Albă acum".

Cei doi șefi de stat au revenit apoi în Coreea de Sud, unde s-au alăturat președintelui Moon Jae-in pentru o întâlnire trilaterală.

Vorbind cu reporterii, Kim a spus că a fost destul de surprins să afle despre dorința lui Trump de a se întâlni din nou - referindu-se la invitația lui POTUS de pe platforma de micro-blogging de a da mâna cu liderul nord-coreean și a-l saluta".

Kim Jong-un a continuat, spunând că intrarea lui Trump pe teritoriul nord-coreean denotă dorința de a "lupta pentru un viitor mai bun" și că "legăturile minunate" cu președintele american "ne permit să depășim barierele".

Владимир Путин - Sputnik Moldova
Politică
Putin, concluziile summitului G20: Despre întâlnirea cu Trump și situația din Ucraina

"Am fost foarte surprins să aud despre oferta dumneavoastră pe Twitter și abia după-amiază am reușit să vă confirm invitația. Am vrut să vă văd din nou și mai ales că pentru ambele Corei, locul acesta este un semn al istoriei nefericite. Deci, pentru ca cele două Corei ale noastre, faptul de a avea posibilitatea să vă întâlnesc aici este foarte semnificativ, înseamnă că ne putem simți în largul nostru și ne putem întâlni cu gânduri pozitive, cred că acest lucru va avea o influență pozitivă în toate discuțiile noastre pe viitor", a spus Kim.

Întâlnirea improvizată în DMZ vine după ce negocierile anterioare dintre Phenian și Washington, în Vietnam, au intrat brusc în impas în februarie 2019, după ce SUA au refuzat în cele din urmă să-i ofere Coreei de Nord orice scutire de la sancțiunile economice care fuseseră acordate statului. La acea vreme, Trump le-a declarat reporterilor că doreşte "ca sancțiunile să fie ridicate în totalitate", dar că SUA pur și simplu "nu ar putea face asta".

Fluxul de știri
0