Comisia juridică pentru numiri și imunități a Parlamentului va discuta săptămâna viitoare procedura cu privire la numirea judecătorilor la Curtea Constituțională. Concomitent, deputații ar putea examina și câteva modificări la legislație, care țin de procedura de revocare a judecătorilor constituționali. Deputatul Vasile Bolea a declarat că va fi constituit un grup de lucru în acest sens, cu participarea experților.
„După ceea ce s-a întâmplat în Moldova, cu deciziile ilegale și demisia in corpore a Curții Constituționale, ajungem la concluzia că este necesar de făcut o reformă a acestei instituții de jurisdicție constituțională. Eu cred că va fi creat un grup de lucru cu participarea deputaților și experților unde vom discuta inclusiv mecanismul de revocare a magistraților Curții Constituționale”, a spus Bolea
La ora actuală, revocarea din funcție sau demisia unui magistrat de la CC poate fi făcută doar printr-o dispoziție a președintelui Curții Constituționale. Deasemenea, câteva proceduri privind demiterea magistraților CC sun descrise și în Codul jurisdicției constituționale la articolele 81,82,83 și 84. Deputatul Vasile Bolea a mai spus că în cadrul Comisiei juridice a Parlamentului este examinată practica altor state în privința statutului magistraților constituționali.
„În cadrul Comisiei juridice studiem practica altor state la acest capitol, care este diferită. Sunt state unde revocarea membrilor CC poate fi făcută la inițiativa Șefului Statului, în alte țări - la inițiativa organelor care i-a desemnat pe acești judecători. Avem state unde magistrații CC au o imunitate absolută și state unde această imunitate este una relativă”, a precizat Vasile Bolea.
Deputatul a mai spus că nu este deocamdată clar pentru care componență a Curții Constituționale se vor aplica normele legate de revocarea magistraților. El este de părere că aceste aspecte ar trebui clarificate în dispozițiile finale și tranzitorii ale legii cu privire la Curtea Constituțională. Documentul urmează să fie avizat și de Comisia de la Veneția.
Premierul Maia Sandu a anunțat recent că Guvernul va desemna cei doi judecători prin concurs. Și CSM urmează să propună doi magistarți la CC. Judecătorii Curții Constituționale au demisionat recent, după scandalului legat de deciziile emise în perioada 7-9 iunie, ce au provocat o criză politică la Chișinău.