Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Situație alarmantă: Ordin al Ministerului Sănătății - vizează toate instituțiile medicale

© AP Photo / Rick BowmerMedicamente
Medicamente - Sputnik Moldova
Abonare
Două medicamente vor ajunge de urgență în toate instituțiile sanitare de medicină primară din țară – în joc este sănătatea și viața copiilor.

CHIȘINĂU, 29 iun – Sputnik. Noul ministru al Sănătății, Ala Nemerenco, a dispus într-un ordin comun cu Ministerul Educației și CNAM ca toate instituțiile sanitare de medicină primară să fie asigurate în mod urgent cu medicamente anti-scabie și anti-pediculoză, iar populația să fie informată că poate primi oricând gratuit aceste medicamente. Nemerenco a informat despre aceasta într-o postare pe Facebook.

Această măsură a autorităților intervine în situația în care mai mulți copii au decedat în ultima perioadă, după ce au fost ”tratați” de pediculoză cu substanțe chimice deosebit de toxice.

”Pe ușa instituției medicale, a primăriei, a magazinului, a poștei să se aplice postere sau anunțuri în care să fie scris cu litere de-o șchioapă „Nu utilizați substanțe chimice în tratamentul oamenilor, în special al copiilor. Acestea ucid!”, a scris Nemerenco.

Amintim că pe 18 iunie o fetiță de  11 ani din Teleșeu, Orhei, a murit, iar verișoara ei a ajuns în stare gravă la spital după ce mătușa le-a aplicat ambelor o soluție de pesticid pentru a le scăpa de păduchi. În luna aprilie curent, un băiat de 16 ani a decedat, după ce bunica l-ar fi uns cu o substanță de stropit copaci care conținea sulf, pentru a-l trata de scabie.

Potrivit datelor statistice, din 2012 și până în prezent au suferit de intoxicații exogene de etiologie chimică 27360 persoane, dintre care 7961 copii. 859 au decedat, dintre care 38 copii.

Pierderi ca la război, războiul indiferenței, a comentat ministrul Sănătății.

Fluxul de știri
0