Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Oferiți un împrumut? Iată cum vă puteți asigura că veți primi banii înapoi

© Sputnik / OsmatescoBoris Druță
Boris Druță - Sputnik Moldova
Abonare
Probabil vi s-a întâmplat să ajutați pe cineva și să împrumutați bani rudelor, prietenilor sau chiar străinilor, iar mai apoi aceștia să se facă a uita de datorie. Cum puteți să vă restituiți banii dacă datornicii voștri, de rea-credință, amână momentul achitării datoriei?
Oferiți un împrumut? Iată cum vă puteți asigura că veți primi banii înapoi

Potrivit avocatului Boris Druță, pentru a evita astfel de situații care pot vă pot crea probleme cel mai bine ar fi să nu dați bani cu împrumut. Totuși, dacă decideți să faceți acest pas, este important să aveți cel puțin un înscris, care ulterior ar face proba faptului transmiterii banilor.

Astfel, ori de câte ori dați cuiva bani cu împrumut, întocmiți un contract de împrumut, fie o recipisă.

"Încheiați un contract de împrumut în care trebuie să fie indicate datele personale ale fiecărei părți, suma pe care o daţi spre împrumut, scrisă cu cifre şi cu litere, data la care datornicul trebuie să întoarcă datoria şi, desigur, clauze speciale – cum ar fi plata unei dobânzi, precum și semnătura părților. Dacă e vorba de o sumă mare de bani, atunci cel mai bine ar fi să autentificați notarial acest contract", a explicat Boris Druță.

Și în cazul semnării unei recipise trebuie să fie indicat numele, prenumele celui care dă bani cu împrumut și a celui care împrumută, datele din buletin: serie, număr, codul personal, data eliberării, oficiul şi data la care acesta expiră și domiciliul actual. Trebuie indicată suma care este împrumutată, scrisă cu litere şi cifre, data la care datoria ajunge la scadență (trebuie întoarsă), data şi semnătura împrumutatului.

"Cel mai bine este să întocmiți recipisa la notar. Pentru a vă asigura totalmente, îi puteți cere împrumutatului gajarea unui bun aflat în proprietatea sa", a menționat avocatul.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0