Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cine ar putea fi viitorii membri ai Curții Constituționale – Iată ce spun deputații

© Sputnik / Miroslav RotariGaik Vartanean și Vladimir Bolea
Gaik Vartanean și Vladimir Bolea  - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații coaliției majoritare Vladimir Bolea și Gaik Vartanean au vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre câteva criterii esențiale pentru cei care vor aspira la funcțiile de magistrați ai Curții Constituționale.
Cine ar putea fi viitorii membri ai Curții Constituționale – Iată ce spun deputații

Ei au declarat că opinia publică din Moldova ar trebui să cunoască că viitorii magistrați ai CC delegați de Consiliul Superior al Magistraturii, Parlament și Guvern sunt integri, nu sunt afiliați politic și nu au legături cu careva centre de influență.

"La ora actuală imaginea CC ca instituție de jurisdicție constituțională a fost grav afectată. Pentru a readuce încrederea în CC viitorii judecători trebuie să fie curați ca lacrima. Oamenii trebuie să știe cine sunt aceste persoane, dacă au ei legături sau nu cu mediul politic sau cu centre de influență. Exact cum s-a procedat recent în Armenia", a precizat deputatul Gaik Vartanean.

Și Vladimir Bolea a menționat că organizarea concursurilor pentru accederea la funcția de judecători ai CC trebuie să fie efectuată într-un mod transparent și deschis.

"Există în societatea moldovenească un potențial uman și persoane oneste care ar putea deveni judecători la CC. Important este ca toate trei instituții să organizeze aceste concursuri", a punctat deputatul Bolea.

Comisia juridică pentru numiri și imunități a Parlamentului va discuta în timpul apropiat procedura privind numirea judecătorilor la Curtea Constituțională. Mai mulți experți sunt de părerea că Legislativul va trebui să modifice legislația și în partea ce ține de procedura de revocare a judecătorilor constituționali.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0