Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Revoltător: Iată care este noua metodă prin care medicii iau mită

© Sputnik / Miroslav RotariIon Pruteanu
Ion Pruteanu - Sputnik Moldova
Abonare
Un medic a cerut 8000 de euro mită de la pacienții săi pentru prestarea serviciilor medicale. Iată ce schemă a folosit pentru a se asigura că nu va fi deconspirat.
Revoltător: Iată noua metodă prin care medicii iau mită

Cazul a fost relatat în studioul Radio Sputnik Moldova de către șeful Direcției educație anticorupție din cadrul Centrului Național Anticorupție, Ion Pruteanu.

"Este o schemă nouă. Pentru a se asigura acesta i-a propus pacienților să transfere banii pe un cont străin de peste hotare. Astfel pacientul a transferat suma de 8000 de euro în Franța", a spus invitatul.

Potrivit lui Ion Pruteanu, medicina este una dintre cele mai corupte ramuri ale economiei naționale, iar în mare parte și pacienții sunt vinovați de crearea acestor situații. În acest caz, trebuie de făcut diferența între corupție și dreptul la recunoștință.

"Și pacienții poartă o vină atunci când le propun doctorilor sume bănești, care în viziunea lor sunt mulțumiri, când de fapt acestea sunt acte de corupție. Atunci când i se oferă unui medic niște plăţi neoficiale, cetățeanul trebuie să fie conștient că el riscă să fie tras la răspundere penală pentru fapta săvârșită", a precizat invitatul.

Ion Pruteanu a declarat că în anul 2018, în sistemul de sănătate, au fost intentate aproximativ 61 de dosare penale, înregistrând o creștere semnificativă față de anul 2017. Din 3000 de apeluri recepționate la linia națională anticorupție – 080055555, aproximativ 200 au fost înregistrate în domeniul sănătății.

"Multe apeluri au fost doar cu caracter de recomandare. Însă, în 80 de cazuri a fost nevoie să intervenim", a subliniat Pruteanu.

În perioada 8 aprilie-25 iunie curent, Centrul Național Anticorupție, în colaborare cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a desfășurat o campanie de informare privind riscurile fenomenului corupției în toate instituțiile medicale din țară.

"Pe parcursul acestor activități am interacționat aproximativ cu 6000 de angajați din sistemul de sănătate. Sperăm că mesajul nostru a ajuns la o bună parte din ei", a punctat Ion Pruteanu.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0