Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Din 1 iulie se scumpește asigurarea obligatorie a autovehiculului: Vezi cu cât

© Sputnik / Родион ПРОКАImport automobile
Import automobile - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Începând cu 1 iulie 2019, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă constituie 704 lei moldovenești, în creștere cu 8 procente.

CHIȘINĂU, 28 iun – Sputnik. Din 1 iulie 2019, intră în vigoare noile reguli cu privire la modul de prezentare, avizare și aplicare a calculelor actuariale ale primelor de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) internă și externă. Potrivit unei informații prezentată de Comisia Naţională a Pieţei Financiare (CNPF), noile reguli declanșează procesul propriu-zis de tranziție la regimul liberalizat a tarifelor pentru asigurările obligatorii RCA internă și externă, potrivit practicilor comunitare aferente domeniului asigurărilor, obiectivul fiind susținerea încrederii și mediului investițional pe acest segment de intermediere financiară.

Astfel, pentru a minimiza impactul eventualelor riscuri generate de procesul în cauză, începând cu 1 iulie curent, asigurătorii vor aplica prima de referință pentru asigurarea de răspundere civilă auto internă calculată de autoritatea de supraveghere, care va substitui prima de bază, aplicată până în prezent. Prima de referință este calculată, în baza datelor statistice la nivelul pieței de asigurări pentru ultimii cinci ani (2013-2018), și aprobată de autoritatea de supraveghere, cel puțin o dată pe an.

Молдавские леи - Sputnik Moldova
Societate
Din 1 iulie, companiile de asigurări vor stabili singure prețul la RCA și Catre Verde

De asemenea, pe perioada aflării Biroului Național al Asigurătorilor de Autovehicule sub monitorizare de către Consiliul Birourilor de la Bruxelles, asigurătorii urmează să aplice prima de referință calculată de autoritatea de supraveghere pentru asigurarea RCA externă.

Prima de referință va fi stabilită la încheierea contractelor de asigurare în Sistemul informațional automatizat RCA Data în funcție de categoriile autovehiculelor, teritoriul utilizării, statutul juridic al posesorului autovehiculului, tipul contractului, vârsta şi vechimea în conducere a asiguratului şi utilizatorului autovehiculului, fără sistemul bonus-malus, care va fi aplicat automatizat în funcție de istoricul daunelor individual pentru fiecare asigurat.

Astfel, asiguratorii autorizați să practice asigurarea obligatorie RCA urmează să prezinte autorității de supraveghere anual, până la data de 15 martie a anului în curs, baza tehnică de calcul aferentă datelor statistice, conform anexei la Metodologia unică de calcul al primei de asigurare de bază şi al coeficienţilor de rectificare aferenţi asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă şi externă, aprobată prin Hotărârea CNPF nr. 57/13 din 28.12.2018.

Conform calculelor efectuate în baza Metodologiei unice și analizei ratei operaționale combinate în raport cu daunele totale (achitate și neachitate), în conformitate cu decizia CNPF, începând cu 1 iulie curent, prima de bază pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto internă constituie 704 lei moldovenești, în creștere cu 8%. Pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto externă, prima de bază anuală constituie după cum urmează: Zona 1 – 30 de euro (în scădere cu 9%), Zona 2 – 231 de euro (în creștere cu 3%) și Zona 3 – 513 de euro (în creștere cu 3%).

Prima de asigurare de bază și coeficienții de rectificare aferenți asigurării obligatorii de răspundere civilă auto internă calculați de către asigurători potrivit Metodologiei și în baza datelor statistice deținute de aceștia, vor fi aplicate de la 1 iulie 2020.

Fluxul de știri
0