Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Te ia groaza! Câți consumatori de droguri sunt în Republica Moldova

© Sputnik / Miroslav RotariIon Țurcanu
Ion Țurcanu - Sputnik Moldova
Abonare
Cifra consumatorilor de droguri în Republica Moldova este tot mai mare, iar vârsta de la care tinerii încep să consume substanțe interzise este din ce în ce mai mică. Declarația îi aparține șefului Direcției Antidrog din cadrul MAI, Ion Țurcanu, care a prezentat statisticile oficiale ce confirmă situația alarmantă din țara noastră.
Te ia groaza! Câți consumatori de droguri sunt în Republica Moldova

Potrivit lui Ion Țurcanu, de la începutul anului 2019 au fost înregistrate 467 de cauze penale. Dintre acestea, 279 de cazuri se referă la persoanele documentate pentru trafic de droguri. În 242 de cazuri persoanele sunt la prima abatere. S-a constatat că din numărul total de persoane care au săvârșit această faptă ilicită, 125 nu sunt încadrați în câmpul muncii sau în procesul de studii. Totodată, 37 de persoane sunt cu antecedente penale.

Ion Țurcanu spune că majoritatea drogurilor depistate de către organele specializate este produsă în alte țări și ajung în țara noastră prin contrabandă.

"În primele șase luni ale anului 2017, au fost înregistrate trei cazuri de contrabandă cu droguri. În 2018 -18 cazuri, iar în 2019 – 30", a spus Ion Țurcanu în studioul Radio Sputnik Moldova.

Mai mult, pe an ce trece, vârsta de la care tinerii încep să consume substanțe interzise este din ce în ce mai mică.

"Majoritatea consumatorilor de droguri sunt tineri de 18 sau chiar de 16 ani. Drept metode de realizare de vânzări sunt rețetele de socializare, acolo unde tineretul îți petrece o mare parte a timpului", a relatat invitatul.

În anul 2018, la evidență se aflau aproximativ 12 mii de consumatori de substanțe interzise, neoficial însă cifra este cu mult mai mare, ajungând până la o sută de mii. Mai mult de jumătate din consumatori sunt din Chișinău – aproximativ șapte mii.

Datele statistice arată că, anual, în țara noastră sunt înregistrate în jur la 50 de decese în rândul consumatorilor de droguri.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0