Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

În această duminică, mii de oameni vor îmbrăca haine naționale - Vezi unde

© Sputnik / Rodion ProcaVarvara Buzilă
Varvara Buzilă - Sputnik Moldova
Abonare
Pe 30 iunie, ultima duminică a lunii iunie, tradițional, deja al patrulea an consecutiv, este marcată Ziua Portului Popular. Evenimentul va avea loc la Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală. Sunt așteptați mii de oameni care vor purta costume populare sau cămăși cu elemente tradițională.
Mii de oameni vor fi îmbrăcați în ie națională. Vezi unde

Varvara Buzilă, etnograf și muzeograf, invitata emisiunii Sputnik Matinal, susține că Ziua Portului Popular reprezintă o etalare a tradițiilor noastre seculare și de a promova portul veșmintelor cu ornamente naționale.

"Chiar dacă suntem în plin proces de globalizare și interconectare la diferite blocuri economice orice societate contemporană are nevoie de o etalare a culturii, identității, personalității naționale. Interesul față de costumul autentic este în creștere. Portul, ornamentele și alte elemente specifice culturii noastre descoperă anumite valori", a declarata etnograful. 

Mai mult decât atât, portul popular a devenit o sursă de inspiraţie pentru artişti şi designeri din întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova. Foarte mulți agenți economici încearcă să-și promoveze produsele raportându-se la un set de valori și elemente folclorice. Ziua Portului Popular este o inițiativă venită din partea societății civile pentru a dezvolta o cultură în rândul cetățenilor de a purta costumul popular la sărbătorile naţionale, cele locale, precum și la sărbătorile de familie.

Varvara Buzilă a lăsat să se înțeleagă că fiecare dintre noi are mai multe identități la care se raportează: locală, regională, națională și chiar una continentală. Un fenomen firesc care trebuie respectat și utilizat corect. 

 

Fluxul de știri
0