Potrivit șefului Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatul Poporului, Alexandru Zubco, în anul 2018, la Procuratura Generală, au fost depuse 600 de plângeri privind actele de tortură și alte rele tratamente. Procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în doar 10 cazuri. În prezent, două persoane sunt cercetate penal pentru comiterea torturii.
Republica Moldova a semnat, pe 28 decembrie 1995, adeziunea la Convenția ONU împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse violente. Conform acestor instrumente internaționale, Republica Moldova şi-a asumat obligația de a adopta toate politicile eficiente în domeniul prevenirii torturii prin măsuri legislative, administrative, judiciare şi educaționale, astfel, impunând-se o interdicție asupra aplicării torturii și a altor pedepse și tratamente inumane şi degradante.
''Țara noastră și-a asumat angajamentul de a respecta cel puțin patru criterii: de a interzice în totalitate actele de tortură, de a pedepsi torționarii, de a ajuta la reabilitarea victimelor torturii și de a depune efort în instruirea grupurilor profesionale de risc'', a punctat Alexandru Zubco.