Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua Internațională pentru Susținerea Victimelor Torturii: Câte victime au fost în 2018

© Sputnik / Miroslav RotariAlexandru Zubco
Alexandru Zubco - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Pe 26 iunie este marcată Ziua Internațională pentru Susținerea Victimelor Torturii, care are drept scop reabilitarea victimelor care au avut de suferit de pe urma acestor acte, respectiv pedepsirea făptașilor.
Ziua Internațională pentru Susținerea Victimelor Torturii: Câte victime au fost în 2018

Potrivit șefului Direcției prevenirea torturii din cadrul Oficiului Avocatul Poporului, Alexandru Zubco, în anul 2018, la Procuratura Generală, au fost depuse 600 de plângeri privind actele de tortură și alte rele tratamente. Procurorii au dispus pornirea urmăririi penale în doar 10 cazuri. În prezent, două persoane sunt cercetate penal pentru comiterea torturii.

Republica Moldova a semnat, pe 28 decembrie 1995, adeziunea la Convenția ONU împotriva torturii şi a altor tratamente sau pedepse violente. Conform acestor instrumente internaționale, Republica Moldova şi-a asumat obligația de a adopta toate politicile eficiente în domeniul prevenirii torturii prin măsuri legislative, administrative, judiciare şi educaționale, astfel, impunând-se o interdicție asupra aplicării torturii și a altor pedepse și tratamente inumane şi degradante.

''Țara noastră și-a asumat angajamentul de a respecta cel puțin patru criterii: de a interzice în totalitate actele de tortură, de a pedepsi torționarii, de a ajuta la reabilitarea victimelor torturii și de a depune efort în instruirea grupurilor profesionale de risc'', a punctat Alexandru Zubco.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0