Oameni in etate - Sputnik Moldova
Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cantarji: Majoritatea emigranților nu va mai reveni niciodată în Moldova

© Sputnik / Кирилл Каллиников / Trecere la banca de fotografiiИностранная гражданка (справа) проходит дактилоскопическую регистрацию, архивное фото
Иностранная гражданка (справа) проходит дактилоскопическую регистрацию, архивное фото - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Sociologul Vasile Cantarji spune că revenirea în patrie a emigranților plecați la muncă peste hotare nu depinde doar de mărimea salariului.

CHIȘINĂU, 25 iun – Sputnik. La ora actuală mulți cetățeni pleacă din țară nu doar din cauza sărăciei și disperării, a spus sociologul Vasile Cantarji în cadrul unei emisiuni la postul de radio Sputnik Moldova.

Caracterul emigrației de muncă s-a schimbat.

„La noi emigrația a trecut la etapa a doua, când noii emigranți nu mai sunt cei care nu reușesc să-și găsească un loc de muncă în țară, ci copiii primului val de emigranți. Este vorba de reîntregirea familiilor, însă deja nu în Moldova”, a menționat sociologul.

Nu face să sperăm că emigranții vor începe să revină masiv acasă, chiar dacă avea venituri mari la baștină, afirmă cu încredere expertul.

„Cei care au plecat în scopul de a câștiga bani nu se vor mai întoarce deja în Moldova, chiar și în cazul în care ar primi aici un salariu bun. Ei au nevoie deja de un anumit nivel al infrastructurii, ei au nevoie de așa-numitul stat de drept, de protecție, de servicii de stat de calitate. Ceea cu ce s-au obișnuit peste hotare”, a spus Cantarji.

Omul se deprinde repede cu binele, de aceea salariul mare este important, însă acesta nu este singura componentă a unei vieți de calitate, afirmă interlocutorul.

„Chiar și cei care au plecat cu 20 de ani în urmă din localitățile rurale ale Moldovei, în tot acest răstimp, au locuit în orașe mari, în țări dezvoltate și civilizate. Ei au văzut în această perioadă nivelul înalt de deservire atât în instituțiile private, cât și în cele de stat. Și ei vor cere ca acest lucru să fie și la ei acasă”, a rezumat expertul.

Fluxul de știri
0