Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel - Istorie și semnificație

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Începând cu 24 iunie, creștinii ortodocși din țaranoastră au intrat în perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel. Află care este istoria și semnificația acestului post, precum și despre re

CHIȘINĂU, 24 iun - Sputnik. Astăzi, 24 iunie, creștinii ortodocși au intrat în perioada postului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, pe stil vechi. Acesta va dura până pe 11 iulie. Iar pe 12 iulie îi vom prăznui pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Potrivit datelor oficiale, în Moldova peste 30 de mii de creștini poarta numele de Petru, iar alți peste 20 de mii — Pavel.

Istorie

Despre vechimea acestui post mărturisesc, în secolul IV, Constituțiile Apostolice. Marturii ulterioare se găsesc la Sfântul Atanasie cel Mare, la Teodoret, episcopul Cirului, la Leon cel Mare, care numește postul acesta Postul de vară sau al Cincizecimii.

Икона - Sputnik Moldova
Calendar Ortodox: Cele mai importante sărbători din luna iunie

Înainte de a deveni ucenic al lui Hristos, Sfântul Petru a purtat numele de Simon. El era originar din orașul Betsaida Galileii, care se afla în partea de nord a Țării Sfinte. Petru era pescar, la fel ca și fratele său Andrei. Amândoi au fost mai întâi ucenici ai Sfântului Ioan Botezătorul. Sfântul Petru a propovăduit Evanghelia lui Hristos în Antiohia, Pont, Bitinia, Galatia, Capadocia și la Roma.

Sfântul Pavel se numea Saul înainte de convertirea de pe drumul Damascului. A predicat Evanghelia atât evreilor, cât și păgânilor, de aici numele de "Apostolul neamurilor" și este considerat „primul şi cel mai important teolog al Bisericii primare şi chiar al Bisericii din toate timpurile."

Ei sunt considerați ocrotitori ai celor aflați în închisori și din cauza că cei ajunși în penitenciare sunt persoane care au greșit față de Dumnezeu, precum au greșit și ei: Petru S-a lepădat de Hristos, iar Pavel i-a prigonit pe creștini.

Moaștele celor doi apostoli se găsesc la Roma: ale Sfântului Petru în Biserica San Pietro din Vatican, ale Sfântului Pavel în Bazilica San Paolo Fuori le Mura.

Semnificație

Acest post a fost rânduit de Biserică în încă din veacul al IV-lea. El ține de la Duminica I-a după Pogorârea Duhului Sfânt (Duminica tuturor sfinților) și până în ziua sărbătorii Sfinților Apostoli Petru și Pavel.

Calendar Creștin Ortodox 2019 - Sputnik Moldova
Calendar Creștin Ortodox 2019

Spre deosebire de Postul Mare, postul Sfinților Apostoli Petru si Pavel, împreună cu celelalte 2 posturi de peste an, sunt mai noi. Acest post era ținut la început numai de comunitățile monahale și abia mai târziu s-a extins şi la credincioşi.

Postul Sfinților Apostoli este rânduit de Biserică în cinstea celor doi apostoli și în amintirea obiceiului lor de a posti înainte de a întreprinde acte mai importante. Totodata, prin ținerea acestui post se cinstesc darurile Sfântului Duh, care s-au pogorât peste Sfinții Apostoli la Cincizecime; din acest motiv acest se mai numea și Postul Cincizecimii.

Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel are o durată variabilă de la an la an. Postul ţine până în ziua de 29 iunie/12 iulie. Durata lui poate varia de la 8 zile până la 42 de zile.

Dezlegări în Postul Petru și Pavel

În comparație cu perioada Postului Paștelui, postul Petru și Pavel este mai scurt ca durată. De asemenea, regimul alimentar este mai lejer. Astfel, în zilele de sâmbătă și duminică, biserica fece dezlegare la pește și vin. De asemenea, avem dezlegarea la peşte în zilele de luni, marţi și joi, când cade sărbătoarea vreunui sfânt cu doxologie mare. Deși în această perioadă Biserica îngăduie aceste dezlegări, creștinii trebuie să dea dovadă de o grijă spirituală sporită.

Fluxul de știri
0