Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

China își deschide porțile pentru producătorii din Moldova: Oferta gigantului economic

© Sputnik / Miroslav RotariBoris Foca
Boris Foca - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Camerei de Comerț Moldova–China, Boris Foca, a vorbit în studioul radio Sputnik Moldova despre soarta economiei moldovenești în contextul semnării Acordului de Liber Schimb Moldova-China.
China își deschide porțile pentru producătorii din Moldova: Oferta gigantului economic

Boris Foca este de părere că Acordul de Liber Schimb cu Republica Populară Chineză va avea un impact benefic asupra extinderii schimburilor comercial-economice, va contribui la fortificarea relațiilor comercial-economice dintre cele două state, va facilita accesul pe piața chineză a produselor moldovenești și va atrage investiții în principalele sectoare de activitate ale Republicii Moldova.

"Semnarea unui astfel de acord ar contribui la realizarea mai multor proiecte. Cert este că producătorii trebuie să-și asume comerțul cu China și să cunoască cum să facă un lobby calitativ pentru ași putea impune produsul, întrucât concurența este imensă pe piața chineză", a explicat președintele Camerei de Comerț Moldova – China.

Potrivit lui Boris Foca, intrarea în vigoare a Acordului de Liber Schimb între țara noastră și Republica Chineză va diminua mai multe taxe și va lărgi spectrul de produse moldovenești care vor ajunge pe piața chineză.

"Obiectivul nostru principal este să facilităm exportul produselor moldovenești pe piața chineză. Fiind eliminate taxele de import și export pe o bună parte a produselor moldovenești, acestea vor deveni competitive pe piața chineză și vor avea un efect pozitiv asupra productivității", a subliniat invitatul.

Totodată, Boris Foca a menționat că atunci când s-au început negocierile între Guvernul Moldovei și Chinei privind semnarea acestui acord s-a analizat practica unor asemenea acorduri pe care le are China cu țări similare Republicii Moldova, în acest sens un bun exemplu fiind Georgia.

"Georgia, precum și țara noastră, mizează pe segmentul vitivinicol. Astfel, după semnarea Acordului de Liber Schimb exporturile vinurilor georgiene au crescut de cel puțin 16 ori. Totodată, s-a înregistrat o creștere semnificativă de atragere a investițiilor chineze în Georgia", a punctat Foca.

Prima rundă de negocieri pentru elaborarea și semnarea Acordului de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Republica Populară Chineză a avut loc în zilele de 5-6 martie 2018, la Chișinău. Cea de-a doua rundă de negocieri pe marginea Acordului de Comerț Liber dintre Republica Moldova și China a fost pe 22-27 iulie la Beijing. Runda a treia de negocieri s-a desfășurat în perioada 17-19 septembrie a aceluiași an, la Chișinău și s-a încheiat cu succes. În prezent, acordul de liber schimb cu China este la cea de-a patra etapă de negocieri.

Conform datelor statistice, în țara noastră activează 85 de companii cu capital chinezesc, iar capitalul investit în primele șase luni ale anului 2018 este în valoare de aproape 6,36 milioane de lei. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu China în ianuarie-martie 2018 a constituit 151,3 milioane de dolari, în creștere cu aproape 50 la sută față de aceeași perioadă a anului 2017. Conform estimărilor unui studiu, ca urmare a semnării acordului, exporturile Republicii Moldova în China s-ar putea majora cu 39,85%, iar Produsul Intern Brut (PIB) ar putea crește cu 0,42%.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0