Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Vor primi oare pensii moldovenii născuți după anul 1970

© Sputnik / Мирослав Ротарьpensionari пенсионеры
pensionari пенсионеры - Sputnik Moldova
Abonare
Sociologul Vasile Cantarji a spus, într-un interviu pentru postul de radio Sputnik Moldova, ce-i așteaptă pe cetățenii Moldovei, angajați actualmente în câmpul muncii, atunci când vor atinge vârsta de pensionare.

CHIȘINĂU, 20 iun – Sputnik. Acum câțiva ani, sociologii moldoveni au făcut publică o informație care a îngrijorat multă lume privind sistemul de pensii din țară: cetățenii care se apropie de vârsta de 50 de ani s-ar putea, mai curând, să nu primească pensie de la stat. Este oare adevărat? La această întrebare vine cu un răspuns sociologul Vasile Cantarji.

банкноты номиналом 200 лей - Sputnik Moldova
Incredibil: Câți ani trebuie să muncească un moldovean cu venituri medii pentru o locuință

„Dacă nu va fi efectuată reforma sistemului de pensii, acești cetățeni nu vor primi pensii. Sistemul de pensii trebuie modificat în conformitate cu realitățile demografice și sociopolitice ale zilei de azi”, a spus Cantarji.

Timpul este în defavoarea viitorilor pensionari moldoveni, afirmă expertul.  

„Actualul sistem de pensii nu poate rămâne funcțional. Acum se fac anumite încercări de a reforma sistemul de pensii, însă noi am rămas foarte mult în urmă”, a menționat sociologul.

Cantarji este sigur că am pierdut 20 de ani. În acest răstimp sistemul de pensii din Moldova ar fi putut deveni funcțional și adecvat pentru actuala situație socioeconomică.

„Despre reforma sistemului de pensii s-a vorbit pentru prima dată în perioada Guvernului Sturza, în anul 2000. Deja atunci situația era gravă. După care totul a fost înghețat și, abia acum vreo doi ani, au început să fie făcuți primii pași timizi în această direcție. Iar când vorbim de faptul că la ora actuală avem pensii mici, ar trebui să le „mulțumim” celor care, la vremea lor, au înghețat reforma sistemului de pensii”, a rezumat interlocutorul.

Fluxul de știri
0