Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Cum scapă Moldova de corupţie şi de corupţi?

© Sputnik / OsmatescoGalina Bostan
Galina Bostan - Sputnik Moldova
Abonare
Se spune că fenomenul corupției este și în sângele oamenilor – vom scăpa vreodată de acest flagel și cât de posibil este realizarea acestui lucru am aflat de la directoarea Asociației Obștești "Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției", Galina Bostan.
Cum scapă Moldova de corupţie şi de corupţi?

Corupția vizează un ansamblu de activități imorale, ilicite, ilegale realizate nu numai de indivizi cu funcții de conducere sau care exercită un rol public, ci și de diverse grupuri și organizații, publice sau private, în scopul obținerii unor avantaje materiale sau morale sau unui statut social superior prin utilizarea unor forme de constrângere, șantaj, înșelăciune, mituire, cumpărare și intimidare.

Printre cauzele care favorizează apariția corupției se regăsesc și: slăbirea autorității statului datorită ineficienței instituțiilor acestuia, degradarea nivelului de trai al indivizilor, lipsa unor valori sociale însoțită de alterarea respectării principiilor morale, lipsa unei reforme la nivelul instituțional și legislativ care să fie în concordanță cu condițiile socio-economice.

Potrivit Galinei Bostan, fenomenul corupției este prezent în societatea noastră, întrucât cetățenii nu respectă legislația, iar autoritățile publice nu întotdeauna funcționează în interesul cetățenilor. Lăcomia, subiectivismul, lipsa de obiectivitate, interesul personal, negarea interesului general, nerespectarea legislației – sunt elementele ce favorizează fenomenul corupției în Republica Moldova.

"Corupția este un fenomen social, existent din cele mai vechi timpuri și este inevitabil atâta timp cât există o societate. Totuși, trebuie să folosim mecanisme eficiente pentru a preîntâmpina și diminua acest flagel precum: expertiza coruptibilității legislației, politici anticorupție, testarea integrității, neadmiterea conflictelor de interese. Problema este în implementarea efectivă a acestor practici", spune directorul CAPC.

Despre proiectele pentru prevenirea acestui flagel realizate din 2014 până în prezent de către Asociația Obștească "Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției" aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0