Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Alertă: Cutremur puternic de noapte în România, resimţit în Moldova

Abonare
Un alt cutremur de adâncime a zguduit Zona seismică Vrancea, judeţul Buzău, a doua zi consecutiv, având o magnitudine aproape similară. Cel din această noapte a fost resimţit şi în Republica Moldova.

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik. Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) a fixat în această noapte un cutremur cu magnitudinea de 4,2 grade pe Richter, la o adâncime de 131 kilometri. Acesta s-a produs la ora 03:19:34 în Zona seismică Vrancea, judeţul Buzău.

"Intensitatea cutremurului în zona epicentrală a fost de II grad(e) Mercalli", menţionează sursa citată.

Seismul s-a produs în apropierea oraşelor Nehoiu(8km), Întorsura Buzăului(36km), Covasna(38km), Vălenii de Munte(44km), Slănic(49km).

Conform hărţii propagării undei seismice, cutremurul a fost resimţit şi în Republica Moldova, în special în localităţile din sudul ţării.

Cutremur în Peru - Sputnik Moldova
Cutremur de 8 grade în Peru: Moment surprins pe video
Este a doua zi consecutiv când se produce un cutremur cu intensitate aproape similară în judeţul Buzău. Seismul produs ieri a avut magnitudinea de 3,8 grade, dar adâncimea a fost mai mare, de 145 kilometri.

De asemenea. în această noapte a fost fixat şi un cutremur care ar putea fi periculos, de 2,3 grade, în judeţul Botoşani, dar la o adâncime mică, de 5 kilometri, în apropierea Barajului Stânca-Costești de pe râul Prut, la hotar cu Republica Moldova.

Deocamdată nu există informaţii dacă a fost sau nu afectat Barajul.

Barajul Stânca-Costeşti a fost construit pe râul Prut, la hotarul României cu Republica Moldova, odată cu construcţia centralei hidroelectrice omonime.

Barajul formează lacul de acumulare cu acelaşi nume care are o suprafaţă de 59 km² (este cel mai mare lac de acumulare din România).

De asemenea Stânca–Costeşti este un punct de trecere a frontierei între România şi Republica Moldova.

La construcţia barajului Stânca-Costeşti, partea română a fost nevoită să strămute şapte sate, iar cea sovietică, adică Republica Moldova, 11 sate. Barajul a fost dat în folosinţă pe 1 august 1978.

Fluxul de știri
0