Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Meserii în domeniul transportului auto: Cât de atractive sunt pentru tinerii din Moldova

© Sputnik / OsmatescoBoris Rusu
Boris Rusu - Sputnik Moldova
Abonare
După mai bine de 70 de ani, Centrului de Excelență în Transporturi (fostul Colegiu de Transporturi) continuă să instruiască specialiști în domeniul Transportului Auto și al Drumurilor, anual pregătind aproximativ 2,000 de specialiști.
Meserii în domeniul transportului auto: Cât de atractive sunt pentru tinerii din Moldova

Sputnik Moldova a inițiat rubrica "Învață să obții ceea ce îți dorești" în parteneriat cu Uniunea Națională a Studenților și Tineretului din Moldova, care are drept scop promovarea instituțiilor de învățământ din țară.

Astfel, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", directorul Centrului de Excelență în Transporturi, Boris Rusu, a vorbit despre programele de studii pe care le oferă instituția și despre perspectivele de angajare a tinerilor absolvenți în câmpul muncii.

După mai bine de 70 de ani, instituția continuă să instruiască specialiști în domeniul Transportului Auto și al Drumurilor, anual pregătind aproximativ 2,000 de specialiști. Cele mai solicitate specialități de către absolvenții claselor gimnaziale sunt: exploatarea tehnică a transportului auto, traficul de mărfuri și pasageri, diagnosticarea tehnică a transportului auto, echipamentul electric și electronic și exploatarea tehnică și reparația mașinilor de construcție.

Instituția dispune de o bază tehnico-materială complexă, echipament necesar pentru instruirile practice, cămin studențesc și multe alte condiții necesare procesului educațional. După absolvirea Centrului de Excelență în Transporturi tinerii au posibilitate să-și continue cariera profesională nu doar angajându-se în câmpul muncii, dar și continuându-și studiile la Universitatea Agrară de Stat sau Universitatea Tehnică a Moldovei.

Chiar și în aceste condiții, pe an ce trece, numărul de cereri depuse la această instituție este tot mai mic.

"Dacă patru ani în urmă se depuneau până la 1200 de cereri pentru 700 de locuri disponibile, atunci în 2018, au fost depuse doar 600 de cereri. Teama cea mai mare este că în acest an numărul va fi și mai mic. Motivul este migrația tinerilor peste hotare", a menționat Boris Rusu.

În prezent, în cadrul instituției de învățământ își fac studiile 1920 de băieți și 80 de fete.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0