Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Imigranții moldoveni vor rămâne fără pensii din Moldova, dacă vor încălca această regulă

© Sputnik / OsmatescoNelea Rusu și Iulia Saenco
Nelea Rusu și Iulia Saenco - Sputnik Moldova
Abonare
Moldovenii care locuiesc în Bulgaria, Portugalia, România , Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania vor rămâne fără pensii din Moldova, dacă nu prezintă Casei Naționale de Asigurări Sociale un document important. Despre ce este vorba?
Imigranții moldoveni vor rămâne fără pensii din Moldova, dacă vor încălca această regulă

CHIȘINĂU, 22 iun - Sputnik, Maria Dimineț. Casa Națională de Asigurări Sociale suspendă temporar pensiile oferite moldovenilor din Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania care nu prezintă certificatul de viață, în fiecare an, până în data de 31 decembrie. Condiția este reglementată în acordurile de securitate socială încheiate dintre Republica Moldova și aceste state. Subiectul a fost discutat, în cadrul emisiunii ”ATITUDINI”, de către Nelea Rusu, secretar de stat al Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și Iulia Saenco, șefa Direcției Relații Internaționale a casei Naționale de Asigurări Sociale.

Certificatul de viață este eliberat de autoritățile din domeniul asigurărilor sociale din Bulgaria, Portugalia, România, Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania și Germania.

”O data în an, până în data de 31 decembrie, imigranții moldoveni din aceste state, care beneficiază de pensii din Moldova, trebuie să solicite un certificat care să confirme că sunt în viață. Ulterior, documentul va fi expediat Casei Naționale de Asigurări Sociale din Republica Moldova, care va continua achitarea pensiei. Au fost situații când beneficiarii de pensii nu au prezentat certificatul de viață și pensiile au fost temporar suspendate.  Persoanele nu pierd însă banii, care sunt transferați abia după prezentarea certificatului. Este un mecanism care ne permite să ne asigurăm că pensia ajunge la beneficiar”, a explicat Iulia Saenco.

În baza acordurilor de securitate socială încheiate cu Bulgaria, Portugalia, România , Luxemburg, Austria, Estonia, Cehia, Belgia, Polonia, Ungaria, Lituania, Turcia și Germania, 570 de imigranți moldoveni primesc pensii pentru stagiul de muncă din Republica Moldova. În același timp, 750 de conaționali, care au revenit în țară, beneficiază de pensii din partea acestor state.

Detalii despre avantajele acordurilor de securitate socială pentru moldovenii care muncesc și locuiesc în străinătate aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Fluxul de știri
0