Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Proteste la Tbilisi: Poliția a reacționat cu gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Mii de protestatari s-au ciocnit cu poliția joi seara, după ce o fracțiune de opoziție a încercat să ia cu asalt clădirea Parlamentului Georgiei, unde a avut loc mai devreme Adunarea Generală a Adunării Interparlamentare privind Ortodoxia.

BUCUREŞTI, 21 iun - Sputnik. Joi seara, protestatarii au început să se adune masiv lângă clădirea vechiului Parlament de pe bulevardul Rustaveli din Tbilisi. Opoziția a cerut demisia ministrului georgian de Interne, Giorgi Gakharia și a președintelui Parlamentului, Irakli Kobakhidze. Activiștii radicali au încercat să pătrundă în forţă în clădirea Parlamentului, determinând poliția să aplice măsuri de control al mulțimii.

​La începutul zilei, parlamentarii din opoziție au părăsit ședința Adunării, după ce reprezentantul delegației ruse Serghei Gavrilov a deschis ședința stând în scaunul șefului Parlamentului Georgiei. În urma acestui demers, un grup de radicali au intrat în clădire, l-au stropit cu apă pe Gavrilov și au încercat să-i ia documentele din mână.

În timpul protestelor, poliția a făcut uz de gloanțe de cauciuc, gaze lacrimogene și tunuri de apă pentru a dispersa mulțimea. Aproape 70 de persoane, atât activiști, cât și oameni ai legii, au avut nevoie de asistență medicală după ciocniri.

​Ministrul de Interne Gakharia a spus că ar fi dispus să demisioneze dacă va fi necesar.

​"Treizeci de activiști și 38 de ofițeri ai forțelor de ordine au solicitat asistență medicală. Starea lor nu este gravă", a declarat fostul ministru georgian al Sănătăţii Davit Sergeenko, care a vizitat spitalele unde au fost aduşi răniții. Cel puțin un reporter georgian a fost rănit de un glonț de cauciuc.

Protestatarii s-au dispersat în mare parte la ora locală 02:40 (GMT +4), iar poliția a început reținerea celor care au rămas în piață.

Ministerul de Interne al Georgiei a calificat protestele drept o încercare de lovitură de stat, spunând că demonstranții au încercat să intre în clădirea Parlamentului, în ciuda avertismentelor poliției.

"În ciuda apelurilor Ministerului de Interne, participanții la protest au continuat să forţeze clădirea Parlamentului [...] Ministerul de Interne va oferi o evaluare relevantă aîncercării de destabilizare și a tentativei de a intra în clădirea parlamentului", a declarat ministrul într-un comunicat de presă.

Prim-ministrul Bakhtadze a acuzat opoziția de încercare de destabilizare a țării.

Ministrul adjunct de Externe al Rusiei, Grigori Karasin, a condamnat acţiunea forțelor politice radicale din Georgia în vederea întreruperea activității Adunării. Șeful Parlamentului rus, Vyacheslav Volodin, a acuzat Georgia pentru incapacitatea sa de a garanta securitatea evenimentul și de a proteja delegația rusă împotriva atacurilor și amenințărilor.

​În 2008, președintele în exercițiu de atunci, Mihail Saakașvili, a încălcat un acord prealabil, a lansat o operațiune militară împotriva Republicii Osetia de Sud, pe care Georgia o consideră parte a teritoriului său, atacând forțele rusești de menținere a păcii, care aveau sarcina să mențină securitatea în Osetia de Sud. Rusia a fost obligată să intervină pentru a proteja cetățenii ruși care locuiau în Republică. După un război care a durat șapte zile, Georgia a rupt legăturile diplomatice cu Rusia.

​Din acel moment, relațiile bilaterale au rămas tensionate, câțiva oficiali făcând declarații ocazionale despre refuzul Tbilisi de a se angaja în cooperarea cu Moscova. Factorii comerciali obiectivi, cum ar fi că Georgia rămâne în continuare una dintre destinațiile importante pentru turiștii ruși, iar Rusia rămâne una dintre piețele de primă importanță pentru mărfurile georgiene, au încurajat totuși oficialii georgieni să se angajeze în negocieri.

În 2012, în timpul mandatului lui Saakașvili, Georgia a introdus un regim fără vize pentru vizitele pe termen scurt ale cetățenilor ruși. În ciuda retoricii beligerante a noului președinte Salome Zourabichvili față de Moscova, Georgia și Rusia s-au implicat cu succes în negocierile privind comerțul și negocierile vamale de la Geneva. Următoarea rundă de negocieri este programată pentru septembrie 2019, potrivit unei declarații a Ministerului de Externe al Rusiei din mai.

Fluxul de știri
0