Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

După avizul Comisiei de la Veneția, Dodon cere demisia judecătorilor CC - Video

© Sputnik / Miroslav RotariПрезидент Молдовы Игорь Додон
Президент Молдовы Игорь Додон - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a plasat pe pagina sa de Facebook un text în care cere în mod hotărât demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale ca unica modalitate de restabilire a stabilității Constituționale.

CHIȘINĂU, 21 iun - Sputnik. După ce astăzi Comisia de la Veneția a dat un aviz prin care critică deciziile Curții Constituționale ce au dus la criza instituțională, politică și administrativă de acum două săptămâni.

"Astăzi, Comisia pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei, numită și Comisia de la Veneția, a aprobat opinia cu privire la situația constituțională și posibilitatea de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova", scrie Dodon ca mai jos să puncteze câteva concluzii ale acesteia. .

"În opinia sa Înalta Comisie a statuat câteva chestiuni esențiale și anume:

  • Curtea Constituțională a încălcat propriile proceduri de examinare a sesizările fiind "invitați" la ședințele Curții doar reprezentanții PD, fără a invita reprezentanții Parlamentului sau a Președintelui. Astfel, fiind încălcat principiul egalității părților.
  • procedura de dizolvare a Parlamentului urma a fi precedată de consultarea fracțiunilor parlamentare pentru a verifica epuizarea tuturor căilor de formare a noului Guvern
  • termenul de 3 luni pentru dizolvarea Parlamentului expira pe data 9 iunie 2019. Luând în considerație ca data de 9 era zi de duminică acest termen urma a fi prelungit până pe data de 10 iunie.
  • numirea concomitentă a 3 judecători ai Curții Constituționale cu câteva luni înaintea alegerilor Parlamentare.
  • Comisia a considerat contrar Constituției procedura de suspendare din funcție a Președintelui Republicii Moldova cu acordarea dreptului Prim Ministrului de a semna în numele său a actelor de dizolvare a Parlamentului. Comisia de la Veneția a subliniat că unica posibilitate de suspendare a Președintelui este în cazul exclusiv de inițiere a procedurii de demitere din funcție a Președintelui, iar instituirea interimatului se aplică doar în cazurile expres prevăzute de Constituția Republicii Moldova".
Здание Конституционного суда Молдавии - Sputnik Moldova
Politică
Reacția deputatului Litvinenco la demisia lui Poalelungi - detalii

Pornind de la aceste constatări ale Comisiei de la Veneția, președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cere demisia in corpore a membrilor Curții Constituționale.    

"În cadrul dezbaterilor s-a subliniat că cazul Republicii Moldova este o situație excepțională care nu a avut alte precedente în practică Comisiei.

Astfel, după opinia mea, reieșind din cele expuse, unica modalitate de restabilire a stabilității Constituționale o consider demisia in corpore a judecătorilor Curții Constituționale", anunță Igor Dodon.

Șeful statului mai precizează că textul integral al deciziei Comisiei va fi publicat în zilele următoare.

Fluxul de știri
0