Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cuznețov: Care va fi decizia Comisiei de la Veneția

© Sputnik / OsmatescoAlexandru Cuznețov
Alexandru Cuznețov  - Sputnik Moldova
Abonare
Expertul în drept constituțional Alexandru Cuznețov a vorbit în studioul Radio Sputnik Moldova despre avizul Comisiei de la Veneția, care urmează să fie pronunțat astăzi, și efectul acestei decizii asupra situației politice din Republica Moldova.
Cuznețov: Care va fi decizia Comisiei de la Veneția

Chiar dacă magistrații Curții Constituționale și-au anulat propriile decizii și președintele Curții Constituționale și-a prezentat demisia, Comisia de la Veneția se va pronunța astăzi cu privire la recentele hotărâri ale Înaltei Instanțe din Republica Moldova, inclusiv cu privire la condițiile în care poate fi dizolvat Parlamentul.

Potrivit expertului în drept constituțional Alexandru Cuznețov, oricare ar fi decizia Comisiei de la Veneția, ea nu va purta decât un caracter de recomandare, deoarece Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei reprezintă un organ consultativ.

"Comisia are prerogativa de a generaliza activitatea practică judiciară din Republica Moldova și poate oferi niște concluzii care nu poartă un caracter obligatoriu", a declarat expertul.

Alexandru Cuznețov a adăugat că, în fond, Comisia de la Veneția poate doar să ofere expertiza în problemele de drept constituțional și poate să ajute țara noastră să-și reformeze sistemul juridic. Totodată, expertul este de părere că Moldova nu trebuie să aștepte anumite indicații de peste hotare, ci să utilizeze resursele interne în soluționarea unor astfel de probleme juridice.

Experții consideră că Avizul va purta un caracter de recomandare, iar în cazul în care Moldova nu va lua în considerare acest document, atunci ar putea să survină anumite sancțiuni de natură politică, economică, suspendarea dreptului de vot în Consiliul Euopei.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Autor: Cristina Baș

Fluxul de știri
0