Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Lituania intenționează să interzică accesul la site-ul Sputnik, reacția lui Simonian

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaRedactorul-șef al AIP „Rossia Segodnia” și a postului de televiziune RT, Margarita Simonian
Redactorul-șef al AIP „Rossia Segodnia” și a postului de televiziune RT, Margarita Simonian - Sputnik Moldova
Abonare
Partea rusă nu se grăbește să ia măsuri de răspuns față de mijloacele de informare lituaniene care activează în Rusia.

CHIȘINĂU, 19 iun – Sputnik. Redactorul-șef al AIP „Rossia Segodnia” și a postului de televiziune RT, Margarita Simonian, a comentat propunerea deputaților lituanieni de a interzice activitatea AIP Sputnik Lituania pe teritoriul țării.

Anterior, deputații din partea partidului „Uniunea Patriei – creștin-democrații”  Laurynas Kasčiūnas și Audronius Ažubalis au propus să fie interzis accesul la site-ul AIP Sputnik Lituania. Deputații s-au adresat cu propunerea respectivă către Serviciul inspectării eticii jurnaliștilor, Serviciul de supraveghere a telecomunicațiilor și Comisia pentru TeleRadio. Inițiativa parlamentarilor a fost criticată de AIP „Rossia segodnia”.

„Aceasta este un nou demers din partea Lituaniei pentru premiul de principalul rusofob al Europei”, a declarat serviciul de presă al agenției, menționând că este vorba de încercarea de a introduce cenzura directă.

Lupta cu Sputnik

Parlamentarii lituanieni cheamă să fie cercetate toate site-urile grupului Sputnik și să fie întreprinse măsuri pentru a bloca accesul la site-ul Sputnik Lituania pe teritoriul acestei țări. 

Potrivit parlamentarilor, materialele publicate de agenție „denaturează realitatea” politicii lituaniene, inclusiv istoria așa-numiților „partizani lituanieni”.

„Eforturile statului nostru de a asigura securitatea informațională a cetățenilor vor fi zădarnice, dacă vom continua să evităm acțiunile principiale în domeniul mass-media pe internet”, a declarat Ažubalis.

Reținerea redactorului-șef

La sfârșitul lunii mai, pe aeroportul din Vilnius a fost reținut redactorul-șef al agenției Sputnik Lituania, Marat Kasem. Jurnalistul a fost percheziționat și interogat, după care i s-a înmânat un document în care se spune că el prezintă un „pericol pentru securitatea națională”. Totodată, lui Kasem i s-a comunicat că, fiind cetățean al Letoniei, el este inclus în lista persoanelor indezirabile în Lituania și i s-a interzis accesul în țară pe cinci ani.

Însuși Kasem intenționează să conteste interdicția de intrare în această țară. Jurnalistul a spus că serviciile speciale s-au interesat de problemele din cadrul redacției și au cerut în special să fie dezvăluite sursele de contact.

MAE al Rusiei a declarat că acțiunile Vilniusului demonstrează adevărata valoare a libertății cuvântului în Lituania. Ministerul respectiv a subliniat că autoritățile lituaniene au înaintat o „motivare absurdă” pentru reținerea jurnalistului și a cerut să fie sistate provocările grosolane în adresa reprezentanților mass-media ruse care își exercită atribuțiile profesionale.

Fluxul de știri
0