Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Detalii cu privire la blocul prăbuşit la Otaci – reacţia autorităţilor

© Photo : DSEВ Атаках рухнула часть девятиэтажного дома
В Атаках рухнула часть девятиэтажного дома - Sputnik Moldova
Abonare
Un bloc de locuinţe de nouă etaje s-a prăbuşit miercuri seară în oraşul Otaci. Seful statului şi premierul au promis că oamenii care au rămas fără locuinţe vor fi ajutaţi.

CHIŞINĂU, 19 iun – Sputnik. Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă a informată că miercuri seară, aproximativ la ora 21:20 s-a prăbușit parţial un bloc de locuinţe din oraşul Otaci, strada Prieteniei nr.153.

В Атаках рухнула часть девятиэтажного дома - Sputnik Moldova
Societate
Imagini teribile: Momentul prăbușirii blocului de locuinţe la Otaci - Video

Construcţia unei scări a blocului a fost afectată de la etajul nouă până la etajul întâi. Conform datelor preliminare, nu s-au înregistrat victime. Toate serviciile raionale de profil au fost alertate.

Potrivit unui comunicat al instituţiei, angajații IGSU au evacuat locatarii din blocul avariat încă în jurul orei 18:00. Este vorba de  46 de oameni, inclusiv 11 copii. În felul acesta, s-a reușit prevenirea unei tragedii.

Blocul a fost deconectat de la alimentarea cu gaze, la locul incidentului se află medici, iar salvatorii și pompierii caută printre dărâmături pentru a se convinge că acolo nu sunt oameni, a precizat pentru Sputnik Moldova ofiţerul de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență al MAI, Liliana Pușcașu.

Posibile cauze ale prăbuşirii

În opinia experţilor, o posibilă cauză a prăbuşirii ar putea fi instabilitatea solului pe care se sprijină fundamentul construcţiei. Arhitectului Evgheni Smolin presupune că, în timp, s-au putut produce modificări geologice care au făcut ca clădirea să piardă din rezistenţă. Acest lucru s-ar fi putut întâmpla dacă, de exemplu, sub sol s-ar afla un mare strat de nisip.

Preşedintele ţării, Igor Dodon, a scris despre acest caz grav pe pagina sa de Facebook, promiţând că toţi cei care au avut de suferit vor fi ajutaţi.

Şi premierul Maia Sandu a venit cu o reacţie pe Facebook. Situaţia de la Otaci va fi discutată mâne la şedinţa Cabinetului de Miniştri.

„Mâine, în ședința guvernului, vom discuta despre modalitățile de sprijin al oamenilor care au avut de suferit și au rămas fără locuințe și vom iniția o investigație a accidentului produs”, a scris premierul.

Pe reţelele de socializare au fost postate mai multe înregistrări video cu momentul prăbuşirii blocului la Otaci.

Fluxul de știri
0